IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия: Икономиката ни трябва да се отвори за чужди инвестиции

11:54 | 17.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индия: Икономиката ни трябва да се отвори за чужди инвестиции
Финансовият министър на Индия заяви днес, че страната му трябва да се отвори по-бързо към чуждестранните инвестиции, за да може да расте с по-усилени темпове. Това се налага, защото индийското население не спестява достатъчно, за да поддържа високия темп на нарастване на инвестиции, който да стимулира растежа на икономиката.

През изминалото десетилетие икономиката на страната бе сред най-бързо развиващите се със среден темп на растеж от 6%, но според финансовия министър тя трябва да увеличи темпа си на нарастване, за да успее да се справи с бедността. Тя обхваща близо 25% от населението, което е близо 1 млрд. души.

Въпреки че индийската промишленост е станала по-конкурентоспособна след години на реформи, като цяло нормата на инвестициите в страната е все още ниска в сравнение с тази на Китай и останалите азиатски държави.

Към момента инвестициите в Индия възлизат на 28% от БВП, като процентът не се е изменил съществено през последните години, поради факта, че те се финансират от спестяванията на населението, както и поради рестрикциите върху чуждестранните инвестиции.

Настоящото правителство на страната не предприема мерки за бърза либерализация на местния пазар и отварянето му към чуждестранните инвестиции под натиска на силните комунистически партии, които считат, че това ще се отрази негативно върху местните фирми и ще остави много хора без работа.

Финансовият министър аргументира позицията си за отваряне на индийския пазар за чуждите капитали с разширяващия се търговски дефицит на страната. За изминалата фискална година, която завърши през март, търговският дефицит на Индия достигна 32 млрд. долара.

И докато според анализатори той все още не представлява конкретна заплаха пред икономиката на страната на фона на разполагаемите й валутни резерви в размер на 140 млрд. долара, продължаващо разширяването на дефицита може да се превърне в сериозен проблем пред икономиката през следващите години.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още