IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ислямските финанси стават привлекателни и за немюсюлманския свят

Стойността на емитираните исламски държавни облигации се очаква да достигне тригодишен връх през 2017 г.

15:13 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според Световната банка има няколко категории ислямски финансови продукти:

    Mudaraba - финансов експерт предлага специализирани инвестиционни консултации на клиент, като споделят всички печалби при договорено съотношение.

    Musharaka - инвестиционно партньорство, в което две или повече страни, като банката и нейните клиенти, споделят печалби и загуби от обединена инвестиция при договорено съотношение.

    Murabaha - финансовата институция купува актив, например жилище или кола, и го продава на клиент с печалба. Плащането може да бъде еднократно или на части.

    Ijara - финансовата институция купува актив и го отдава на клиент за фиксирано плащане за наем. Банката запазва собствеността, но може да я прехвърли на клиента

    Sukuk - подобно на облигация, но купувачът на sukuk притежава част от базовия актив, който е инвестиран за възвръщаемост.

Принципите на Шариата, които забраняват "спекулативния тип бизнес", гарантират, че ислямските финансови продукти са по-малко волатилни при криза, казва генералният секретар на Фондация "Ислямски икономически форум" Ахмад Фузи Абдул Разак. "Кризата, която се случи, е в резултат от прекомерни спекулации, което е вредно. Ислямските финанси избягват такива клопки", коментира той пред CNBC.

И все пак участието на страни извън мюсюлманския свят все още е "спорадично", посочват експерти. Близкият изток и Югоизточна Азия все още държат огромен дял от ислямските финансови активи. В ислямски облигации (сукук) страните от Близкия изток са набрали 11,85 млрд. долара за периода от януари до ноември, следвани от Югоизточна Азия с 3,96 млрд. долара, показват данните на Dealogic.

Общо ислямските финансови активи нарастват с 10-12% годишно през последното десетилетие, за да достигнат 2 трлн. долара. Те обаче все още са само малка част от световните финансови активи според Международния валутен фонд.

Едно препятствие, което стои на дневен ред, е липсата на стандартизация, казва рейтинговата агенция Fitch. Понастоящем различни юрисдикции тълкуват Шариата по различен начин и има разлики в структурата на ислямските финансови продукти. Разликите в начина на разрешаване на споровете и наблюдението на стандартите за отчитане допринасят за сложността.Тази дивергенция в интерпретацията може да възпира инвеститорите, а напредъкът по разрешаването на този въпрос вероятно ще бъде "бавен и нестабилен" предвид мащаба на предизвикателството, добавя Fitch.

Експерти заявяват пред CNBC, че независимо от предизвикателствата ислямският финансов сектор е готов за растеж. Размерът на индустрията се очаква да нарасне допълнително до 3,5 трлн. долара до 2021 г., тъй като страните и компаниите търсят алтернативни източници на финансиране и се възползват от по-голям брой инвеститори.

Ръководителят на глобалния банков бизнес на Maybank Аршад Исмаил дава и пример с пазара на сукук, който позволява на емитентите да привличат както мюсюлмански, така и немюсюлмански инвеститори и следователно да разширят своите източници на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още