IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли ескалацията на конфликта между Тръмп и Ким Чен-ун?

Белият дом трябва да вземе трудно решение, защото за всички страни няма задоволителен резултат

13:26 | 29.11.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жители на Сеул гледат по телевизията новини за ракетния тест. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жители на Сеул гледат по телевизията новини за ракетния тест. Снимка: Ройтерс

Съюзниците му в района - Япония и Южна Корея, го подкрепят. Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че тестът е абсолютно неприемлив и иска да „увеличи" натиска върху Северна Корея. Япония ще поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея бързо изстреля в морето няколко ракети в отговор на теста. В допълнение президентите на Южна Корея Мун Яе-ин и на САЩ - Тръмп засилиха натиска над Северна Корея за преговори, заяви говорител на южнокорейското правителство.

Кремъл също осъди "провокацията" на Пхенян, след като Северна Корея отново изстреля вчера балистична ракета, и призова всички страни "да запазят спокойствие". "Поредното изстрелване на ракета безспорно е провокационно действие, което ще доведе до още по-голямо покачване на напрежението и ще отдалечи уреждането на кризисната ситуация", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Но положението е напрегнато. Северна Корея многократно заяви, че иска да преговаря само със Съединените щати за своето представителство в Обединените нации. Въпреки това вече малкият прозорец за обсъждане изглежда се затваря все повече.

След острата си войнствена реторика обаче Тръмп сигнализира в началото на ноември по време на азиатското си пътуване изненадващо ясна готовност да преговаря със Северна Корея. Но в същото време той обогати речта си в южнокорейския парламент с обиди за диктаторското семейство и нападна нарушенията на правата на човека в Северна Корея.

Това противодейства на предложението за диалог, защото ако Северна Корея реагира на нещо алергично, то това са атаки срещу честта на династията Ким и на страната. Реакциите могат да бъдат тежки. Гордият режим дори не се стресва от възможността да нервира защитната си стена Китай - толкова голямо е недоверието на севернокорейците срещу суперсилата в режим на изчакване и срещу волята на режима за самоутвърждаване.

В същото време възниква въпросът за какво всъщност искат да преговарят и двете страни, тъй като е трудно да си представим, че точно Северна Корея ще е първата ядрена сила в историята, която ще започне атомно разоръжаване. В най-добрия случай изглежда възможно замразяването на програмата, което от своя страна ще бъде трудно за преглъщане от САЩ.

За нещастие, и отсрещните ангажименти са труднопостижими. Ако Ким настоява като условие за края на враждебната политика в САЩ, той има предвид и изтегляне на американските войници от Южна Корея. А това поне засега е неприемливо за Вашингтон.

Ето защо иде часът на дипломацията. Засилените санкции са задължителни, но и съпроводени от натиск върху Китай като възможен лост за въздействие над Северна Корея да седне на масата за преговори.

Но фокусът и този път е върху САЩ. Защото едно нещо става все по-ясно: решението за една немислима война и крехък мир вероятно ще бъде взето в Овалния кабинет във Вашингтон. Докато Северна Корея продължава по пътя си към ядрената енергетика, Тръмп трябва в крайна сметка да реши как ще реагират Щатите. А това ще бъде трудно решение, тъй като за всички страни няма задоволителен резултат, заключава Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Не. Единственото което ги притеснява в САЩ по темата СК е, че при евентуална ескалация ще трябва да се простят с няколко десетки милиона жертви в от Япония, Корея и Китай. И евентуалните последствия от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
opo
преди 6 години
Защо Северна Корея заплашва голбалната икономика? Защо иска всички да мизерстват глобално, когато може да се съгласи да приеме евроатлантическите и либерални ценности и да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Това наистина е спънка пред дочитането на статията :) Без да съм я чел докрая, предполагам че Ким ще взриви Вселената и това ще сложи край на глобалната икономика. Но чисто логично би трябвало да сложи край на вселенската икономика, а не само на глобалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Стигнах до "потенциал за заплаха за глобалната икономика."Ай стига глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
s3
преди 6 години
Не е ли по-лесно за щатите да спретнат една подмолна политика и да тушират управлението на Северна Корея през народа, както напвремето направиха с източния блок за да го принудят да се промени и да изпадне в мизерия?Да направят едно радио Свободна Корея и да облъчват населението с пропаганда, то да се върже и да свали управлението за да може щатите и евроатлантизма да сложат свое управление. Или да пратят няколко самолетоносача на мирна мисия в Корея и там да въдворят мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 6 години
КОЙ БИ СПЕЧЕЛИЛ И КОЙ БИ ЗАГУБИЛ ОТ ПОДОБЕН КОНФЛИКТ?Нещата се променят динамично, защото ако досега губещите можеха да са само страните от региона на ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ, то утре големият губещ може да са и самите САЩ , които ще попаднат под угрозата на опасност идваща от един НЕПРЕДСКАЗУЕМ ПРОТИВНИК.АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ВРЕМЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НЯМА.Отстраняването САМО НА ЛИДЕРА едва ли ще реши проблема, защото ще задейства един механизъм който в крайна сметка ще доведе до ВОЙНА. ЕДНА ТАКАВА ВОЙНА ЩЕ Е В УЩЪРБ НА ИКОНОМИКИТЕ НЕ САМО НА КИТАЙ, И ЮЖНА КОРЕЯ, но и на тези с които те търгуват.Войната ще излезе от рамите на региона и ще предизвика криза на световните ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ.НА ХОД Е ТРЪМП, който благодарение на предшествениците си е докаран в ЦАЙТНОТ !Познайте какво ще се случи сцената на ЗЛАТОТО и някои свързани с него валути?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още