IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зомби компаниите, които могат да срутят Европа

Тези дружества съществуват, защото банките ги държат живи

15:05 | 26.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Stefanel в Чехия. Търговецът отчита годишна загуба в 9 от последните 10 години. <em>Снимка: Getty Images News&nbsp;</em></p>

Магазин на Stefanel в Чехия. Търговецът отчита годишна загуба в 9 от последните 10 години. Снимка: Getty Images News 

Кои са тези компании

Италианският производител на дрехи и търговец на дребно Stefanel SpA, който стана известен с плетени палта и жилетки, е една подобна компания. Много икономисти, инвеститори и банкери припознават у Stefanel нещо съвсем различно: зомби компания. Тя отчита годишна загуба в девет от последните 10 години и преструктурира банковия си дълг най-малко шест пъти, включително с няколко гратисни периода, когато компанията беше принудена да плати само лихвата за това, което дължи, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Днес Stefanel все още е жива, но страда. Така се чувстват и стотици други хронично нерентабилни, силно задлъжнели компании, които се поддържат на повърхността с нови и нови инжекции от страна кредитори и акционери, особено в Южна Европа.

Икономисти твърдят, че именно зомби фирмите са частично виновни за спада на производителността в Европа през последните години. Производството на цимент в Италия например достигна 47 млн. тона през 2007 г. и оттогава е спадало с около 60%.

Ситуацията в Южна Европа

На фона на всичко това ще се изненадате да научите, че в Италия към края на миналата година има 24 производители на цимент, което според браншовата "Циментова асоциация" все пак е спад спрямо 29 компании през 2007 г. 

Много от италианските циментови компании успяват да оцелеят, макар и накуцвайки, благодарение на "финансовия допинг", казва пред WSJ Франческо Калтаджирони младши, главен изпълнителен директор на Cementir Holding SpA, един от най-големите производители на цимент в страната.

Друг пример за зомби е германската корабоплавателна компания Norddeutsche Vermoegen Holding GmbH & Co. Тя натрупа общи загуби от 1,1 млрд. долара от 2010 г. до 2015 г. Дългът ѝ скочи четирикратно до над 2 млрд. долара, като сега е почти девет пъти над приходите ѝ от 2007 г. до 2010 г. Компанията не е отчела годишни резултати за 2016 г.

...но дори и в Германия....

През 2016 г. Norddeutsche Vermoegen получи облекчение на дълга си от половин милиард евро от HSH Nordbank, германска банка, която доскоро бе най-големият кредитор в света на корабната индустрия.

Съгласно финансови отчети на корабоплавателната компания, Norddeutsche Vermoegen реализира печалба поради „опрощаване на заема от страна на банката". Norddeutsche Vermoegen и HSH Nordbank отказват да коментират темата пред WSJ.

И така – според банката за международни разплащания около 10% от компаниите в шест държави от еврозоната, включително Франция, Германия, Италия и Испания, са зомби. Делът им се покачи рязко от 5,5% през 2007 г. В Италия и Испания делът на зомби компаниите се е утроил от 2007 г. насам, изчисли през януари Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Италианските зомбита дават работа на около 10% от всички заети и са заели близо 20% от целия инвестиран капитал през 2013 г., последната година, за която има данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Толкова много обяснения за последиците в Европа без да се представи, че водещата причина е неправилното прилагане на еврото.Европейската централна банка не може да спаси от актуалните злини, защото няма необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Прочетих с голямо нимание анализа "зомби компаниите,които могат да срутят Европа"!...И се замислих!Че това си е чиста проба социализъм!По време на омразния ви "комунизъм",който си беше чиста проба социализъм,икономиката си функционираше съвсем на този принцип - имаше предприятия(по сегашному,компании),кито функционираха на печалба,даже,на свръхпечалба(главно в оръжейната промишленост,но не само) и много,които или кретаха,около нулева печалба,или,на загуба.Но,икономиката функционираше и каквото и да плещят сегашните бандитоикономисти,ФУНЦИОНИРАШЕ ОБЩЕСТВОТО,КАТО ЕДИН ЦЯЛОСТЕН ОРГАНИЗЪМ!!Което,всъщност е главното!!!Защото икономика,извън индивида "човек" и "човешкото общество",НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!Предназначението на една реално съществуваща икономика е не "да работи на печалба",а да подпомага развитието на обществения организъм!!!Всичко,извън това води до разрушаване на обществения организъм,което значи,на самата икономика!Явно,някой,или някои са проумели този ПРИРОДЕН ЗАКОН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още