IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от силен морски клъстър за икономически растеж

България ще ползва опита на Кипър в корабоплаването и квалификацията на кадри за "синята" индустрия

07:03 | 14.11.17 г. 1
<p>
	<em>Пристанището на Лимасол е най-големият транспортен търговски център на Кипър. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пристанището на Лимасол е най-големият транспортен търговски център на Кипър. Снимка: Архив Ройтерс

Човешкият капитал

За успеха на тази политика в Кипър правителството, бизнесът, изследователски институти и образователни структури работят не само от години заедно, но и за години напред. Тяхна обща програма е подготовката на компетентни, образовани, високвалифицирани кадри като условие за устойчивостта на морския сектор на страната. Опит, който е отчетен от България и заложен в меморандума за сътрудничество между Кипър и България, който предстои да бъде подписан в края на месеца.

В началото на октомври международен консорциум обяви създаването на нов Факултет по морски технологии и наука към Университета на Кипър – най-голямото държавно висше учебно заведение на острова. Той ще предложи първите си програми през септември 2018 г. в първите си две катедри – „Морска техника” и „Морска среда”.

Заявената цел е той да се превърне в регионален център в областта на морското образование и подготовката на кадри за „синята” икономика, а също и в база за научни изследвания и иновации в рамките на интегрираната морска политика на ЕС. „Кипър трябва да предприема действия, насочени не само за привличане на повече корабни компании, но също и да осигури необходимия човешки капитал, висококвалифициран и специализиран персонал”, подчерта ректорът на Университета в Кипър Константинос Христофидис.

Новото академично звено разширява възможностите на морското образование в Кипър, значимо място в което заема Кипърският Технологичен университет, Той е първият в страната, въвел бакалавърски и магистърски програми за обучение в областта на „синята” икономика - бизнеса, финансите, технологиите, инженеринга, околната среда.

За да осигури квалифицирани кадри за морския клъстър, през учебната 2016-2017 г. първия си випуск прие Кипърската Морска академия, част от мрежата на Университета на Никозия. Новосъздаденото учебно заведение ще подготвя компетентни кадри за търговския флот и се смята за крайъгълен камък в морската образователна система в страната - то обединява усилията на държавния и частния сектор, на научно-изследователски звена и индустрията и гарантира сигурна и добре платена работа на възпитаниците след завършването на обучението им.

България ще се възползва и от възможностите на бъдещия „Blue Career Center” - първия за района на Черно море и Източното Средиземноморие европейски квалификационен център за „сини” професии, който се изгражда по европейски проект в Кипър, но ще има представителства и в България, Гърция и Румъния.

Проектът стартира тази година и трябва да приключи до февруари 2019 г. Кипърският център е пилотен за изграждането на бъдещата Европейска мрежа от „сини” кариерни центрове, които ще обучават и подготвят за нуждите на морския транспорт, корабоплаването, корабостроенето и кораборемонта, круизния и морския туризъм, отглеждането на аквакултури, офшорните проучвания нефт и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
pepe1234
преди 6 години
Смешници, дадоха на зализания Кирчо да ликвидира БМФ пък сега ще ми обясняват за професии и клъстери... пълно порно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още