IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лагард: Съживяването на световната икономика е трайно

Въпреки това много страни все още не усещат предимствата, твърди управляващият директор на МВФ

16:36 | 06.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Дългоочакваното глобално съживяване на икономиката е трайно“, а три четвърти от страните по света се радват на икономическо възстановяване в рамките на най-широкото ускоряване на растежа от началото на десетилетието, заяви Кристин Лагард, ръководител на Международния валутен фонд (МВФ).

Това означава повече работни места и подобряване на жизненото равнище в много райони на света, каза Лагард в реч пред студенти в Харвардския университет, цитирана от AFP.

Управляващият директор на МВФ предположи, че финансовата агенция, която има 189 държави членове, вероятно ще подобри перспективите си за глобалния растеж, когато публикува следващата си прогноза идната седмица.

"Виждаме, че толкова очакваното световно съживяване вече е утвърден факт", каза Лагард. 

През юли МВФ прогнозира растеж на световната икономика от 3,5 на сто тази година и 3,6 на сто за 2018 г. - най-бързия ръст от 2011 г. насам.

Но същевременно Лагард подчерта, че през миналата година в 47 страни брутният вътрешен продукт на човек от населението е намалял, а разликата между бедните и богатите продължава да се увеличава.

Тя призова страните да се възползват от подобрените възможности, за да генерират реформи, който могат да насърчат просперитета.

Според нея сега основният въпрос е как страните да се възползват от предоставената възможност от това съживяване, за да гарантират оживлението и да създадат икономика, която облагодетелства повече хора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Когато от всякъде ти говорят с оптимизъм за хубаво време, не е лошо да почваш да си търсиш чадъра и да гласиш по-дебели дрешки!До година когато ЕЦБ и ФЕД почнат да навиват маркучите с облекченията, когато лесните пари попресъхнат.... някой черен лебед ще докара финансовия мъхморлук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още