IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем искания, които може да означават война

В спора с Катар почти няма възможност за компромис и се задава дълготрайна конфронтация

08:17 | 05.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Доха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Доха. Снимка: Ройтерс

„Ако си представим кое би било най-доброто решение, което може да излезе от този конфликт, си мисля, че това е общо споразумение за прекратяване на всякаква помощ за терористични и екстремистки организации", заяви Габриел в Джеда.

Към него обаче трябва да се придържа не само Катар, но и Саудитска Арабия, изстреля Габриел една малка отровна стрела и към страните от блокадата. По думите му и някои саудитски радикални фондации многократно са обвинявани във финансиране на радикални ислямски организации, джамии и училища.

Междувременно Катар самодоволно отбеляза, че граждани на Саудитска арабия и ОАЕ са били водещи участници в атаките срещу кулите близнаци в Ню Йорк на 9 септември 2001 г., но сред терористите не е имало катарци.

Прекратяване на връзките с Иран

Арабските държави от Персийския залив обвиняват водещата сила на мюсюлманите шиити, че искат в бъдеще да отделят Саудитска Арабия и Бахрейн като част от нова Персийска империя и че гледат на всички шиити в света като на ирански граждани.

Саудитска Арабия, където се намират светите места - Мека и Медина, гледа на себе си като на защитник на сунитите - огромното мнозинство от мюсюлмани. Иран, както гласи друго обвинение, иска да изнесе своята ислямска революция (през 1979 г. срещу шаха на Иран, Имам Хомейни) и да създаде нов режим.

Закриване на Al-Jazeera

Базираният в Доха тв канал Al-Jazeera постоянно излъчва критични материали за арабските държави – например за диктаторския режим на падналия по време на „Арабската пролет“ Хосни Мубарак в Египет.

Al-Jazeera дава редовно думата и на по-младите революционери в арабския свят. А с beIN SPORTS  Al-Jazeera успя да изгради мощен спортен канал, който става сериозна конкуренция при раздаването на права за излъчване на спортни събития. 

Саудитска Арабия и други държави обвиняват Al-Jazeera, нейния сайт и други катарски интернет медии, че са плацдарм за терористична пропаганда. Така например убитият по време на акция в Пакистан шеф на Ал Кайда Осама бин Ладен е бил наречен неведнъж „герой“ и „поборник срещу американския империализъм“.

Бин Ладен бе гражданин на Саудитска Арабия.

Затваряне на турската военна база в Доха

Там, където САЩ ръководят своята база Al Udeid Air Base с 11 000 войника, от 2014 г. Анкара има малка оперативна база. Тя се договаря всяка година, а когато арабските съседи вече натискаха Катар по този повод, те изтеглиха за 9 месеца своите посланици от Доха като протест срещу политиката на Катар в подкрепа на мюсюлманските братства в Египет. 

И до днес това е трън в очите на Риад - Саудитска Арабия укрепва с помощта на милиарди долари военния управник на Египет Ал Сиси, а Катар - ислямисткото Мюсюлманско братство. „Те изгарят парите ни", заяви наскоро високопоставен представител на коалицията срещу Катар.

Турската военна база в Доха увеличи състава си от избухването на кризата в Персийския залив на 5 юни от 88 на 113 души. По волята на турския президент Ердоган и емира на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани техният брой може да достигне 5 000 души.

Турция е трън в окото преди всичко на саудитците заради желанието на Ердоган да изгради неоосманска империя.

Ненасърчаване на опозицията

Едно от обвиненията гласи, че Катар се е намесвал във вътрешната политика на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, с което се е намесвал във вътрешните им работи. Това трябва да бъде прекратено незабавно, настояват те.

Всички поименно назовани лидери на организации, които разпространяват от Катар терор и пропаганда, следва веднага да бъдат експулсирани. На Катар са предоставени десет дни за изпълнение на това. Този срок бе удължен с 48 часа до сряда сутринта.

Външният министър на Катар твърди, че много от тези хора не са в Доха. Риад подчертава, че с точност се знае къде са тези хора и от кого се финансират -  например с лични средства на катарския посланик.

Прекратяване на независимата външна политика

Следващото искане е прекратяване на собствената външна политика на Катар и плащане на висока „компенсация и репарации“ за създадените щети. Сумата подлежи на договаряне.

Самостоятелната, а не с сътрудничество със Съвета по сътрудничество на Залива (Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Кувейт, Оман и Катар) координирана политика е довела до „изгаряне на парите ни", обвиняват Катар останалите държави. Саудитска Арабия и ОАЕ инвестират милиарди във възстановяването на Египет и в създаването на изцяло нова столица извън Кайро.

Но управникът ал-Сиси, който според организации за защита на човешките права управлява дори с по-желязна ръка от предшественика си Мубарак, не успява да извлече дивиденти. Това, според обвиненията, се дължи както на "фалшивите новини" в Al-Jazeera, която не се излъчва вече в Египет, Саудитска Арабия и на други места, така и на катарската подкрепа на враговете на ал-Сиси.

Ежемесечни доклади

Катар трябва да предоставя всеки месец доклади на държавите членки на Съвета по сътрудничество в Персийския залив за това как се изпълняват изискванията. „Всичко това не е списък с искания, а с обиди", заяви Маруан Бишра, старши политически анализатор в Ал-Jazeera.

Катар ще го отхвърли в по-голямата част, смята той. Доха подчертава и предвиденото в Договора за Съвета право на суверенитет, а това би било опит това право да се подкопае.

Според Катар всичко това цели сваляне на емира Тамим и ръководещият в сянка негов баща, чието управление се поставя под въпрос от властта в Риад. Някои хора в саудитската столица и до днес считат Катар за част от Саудитска Арабия.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още