IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завоите по пътя на руския газ за Югоизточна Европа

На този етап България изглежда като План Б в действията на "Газпром" за доставка на газ за региона

08:13 | 13.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Южен поток&quot; остана в историята, но Русия не се отказва да търси ново трасе на газа за региона. <em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

"Южен поток" остана в историята, но Русия не се отказва да търси ново трасе на газа за региона. Снимка: "Газпром"

Гърция обаче също е активно в играта. Вариантите за южната ни съседка също са няколко. Единият предвижда изграждането на газов хъб до границата с Турция, откъдето европейските клиенти на „Газпром“ да купуват газа и така да бъде заобиколен Третия енергиен пакет. Но другият вариант е руската страна да се възползва изцяло от европейските правила и да участва в търговете за разпределение на свободния капацитет на Трансадриатическия газопровод (TAP).

При всички варианти с газоворазпределителни центрове и Гърция, и България имат слабо място – липсва опит при търговията, както и най-важното условие за гарантиране на доставките за клиентите - газови хранилища. Този проблем обаче се елиминира при варианта газът да премине през TAP – а оттам през връзките, които ще бъдат изградени за създаване на общ газов европейски пазар и до цяла Европа.

В „Газпром“ вече подготвят почвата и за този вариант. На същия Петербургски икономически форум компанията подписа споразумение с гръцката газова компания DEPA и италианската Edison за „осигуряване на доставките на газ за Южна Европа“.

Така че първите завои по трасето на газа за Европа изглеждат преодолими за Русия, а България на този етап вероятно е само План Б.

Строителството на ТАР върви с пълна сила – отчетът на строителите сочи, че към края на май вече са разкрити 196 километра траншеи, в които да бъдат положени тръбите. Положени са 172 километра тръби. Цялото трасе на газопровода на гръцка територия е 550 километра. Строителството активно тече и в Албания и вероятно газопроводът, който ще прекара газ от Каспийско море, ще влезе в експлоатация точно навреме - през 2020 година.

Единствената спънка за „Газпром“ тук би дошла от Европейската комисия. Трансадриатическия газопровод е основното оръжие на Брюксел в борбата за диверсификацията на доставките на газ за региона. Но играейки по европейските правила, „Газпром“ си гарантира пълна допустимост на проекта и няма да има кой да застане на пътя руския газ към Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
IQ96
преди 7 години
..че не ми харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
IQ96
преди 7 години
НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ!ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!ПУТИН ГО ДОКАЗА, ЧЕ Е ДОБЪР СТРАТЕГ И ПОЛИТИК.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ЕВРОПА ТАКИВА ЛИПСВАТ.Въпреки минусите и не че го харесвам, но и аз тъй мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 21
крас
преди 7 години
Оспорвам внушенията, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще има втора тръба водеща към ЕВРОПА.За руснаците ТУРЦИЯ се превърна в стратегически парньор, какъвто можехме да сме ние. Строителство на 4-ри блока на АЕЦ в Акую, ТУРСКИ ПОТОК, производство на С 400 ..ОПАСНОТО КОЕТО ЕВРОПА НЕ ЗАБЕЛЯЗВА Е, ЧЕ ЕВТИНИТЕ ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ СЪЗДАВАТ БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА ЗА ИНВЕСТИЦИИ КОИТО БИХА СЕ НАСОЧИЛИ КЪМ ТУРЦИЯ, а не към Европа където газта ще е скъпа!!Азиатската политика на Путин създава в ръководството на ЕС чувството за неизбежна необходимост от Европа и пазара й.ВСЪШНОСТ ТОВА НЕ Е ТАКА!КООПЕРИРАНЕТО НА РУСИЯ С ТУРЦИЯ И ТО В ОТРАСЛИ КАКВИТО СА ОТБРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ПОКАЗВА, че Москва е решила да ползва Турция като троянски кон с който да заобиколи наложените и от запада ТЕХНОЛОГИЧНИ ЗАБРАНИ!НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ!ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!ПУТИН ГО ДОКАЗА, ЧЕ Е ДОБЪР СТРАТЕГ И ПОЛИТИК.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ЕВРОПА ТАКИВА ЛИПСВАТ.Горди и самонадеяти ръководителите на ЕС вървят по пътя на самоунищожениет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 28
Invcom
преди 7 години
А ние пак ще вземем на теслата дръжката.. Защото беше много важно за една шепа грантаджии да подскачат срещу Южен поток, докато "глупавите" турци и гърци ще се избият тръбата да мине през тяхна територия.. Честито *** от държава транзитираща газ станахма държава краен потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още