IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit, Доналд Тръмп и Франсоа Фийон

Консерваторът Франсоа Фийон може да победи Марин льо Пен на предстоящите избори за президент във Франция

13:51 | 24.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франсоа Фийон, снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон, снимка: Ройтерс

Политическата носталгия, копнежът по миналото със затворени граници, ясно определени ценности и простички съждения, е причината за вота за Brexit и избора на Доналд Тръмп в САЩ, пише в коментар Барбара Везел, публикуван в Deutsche Welle. 

Според нея политическата носталгия ще доведе и до победата на кандидата на консерваторите Франсоа Фийон в предстоящите избори за президент във Франция.

Учудващо е, че френските консерватори досега не се бяха сетили за Франсоа Фийон, пише авторът на анализа. Бившият премиер е изключително подходящ избор за съвременната политическа обстановка. Той и е социален, и консервативен, убеден католик, критик на исляма, патриот и поддръжник на радикалните неолиберални реформи, 

Фийон няма нужда тепърва да привлича дяснонасроените французи, както трябваше да направи другият кандидат на консерваторите - Никола Саркози. Според Везел подкрепа за Франсоа Фийон ще дадат именно хората, за които са важни традиционните ценности и християнството, за които мултикултурализмът и еднополовите бракове пък са нещо ужасно. 

Те искат президент, който ще управлява с твърда ръка и ще въведе ред в страната, заплашена от тероризъм и социални конфликти, пише още авторът на анализа. Според нея Фийон притежава заряда, с който да спечели тези избори – реторика, в която ислямът е определен като нещо вредно, а традиционните френски ценности и традиции са издигнати на пиедестал. 

За разлика от „Националния фронт“ и Марин льо Пен той не подкрепя разпада на Европа, но има позитивна настройка към руския президент Владимир Путин. Дружбата между Путин и кандидата на консерваторите е трудно обяснима, смята обаче Везел. Тя също така е на мнение, че е много вероятно Фийон да е против политиката на Меркел, която се стреми да намери начини да ограничи влиянието на Владимир Путин.

Кореспондентът на Deutsche Welle смята, че това ще е от полза за президента на Сирия Башар Асад и във вреда на държавите от Източна Европа.

Но Франсоа Фийон обещава на французите това, което не може да направи – контрол над неинтегрираните мюсюлмани, връщането на традиционните ценности и на „великата нация“ на политическата сцена, обвързано с политически реформи, които ще донесат просперитет и работни места за държавата.

Единственото хубаво нещо е, че Франсоа Фийон може да победи Марин льо Пен, заключава Барбара Везел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още