IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландските фермери ще бъдат една от първите жертви на Brexit

Селскостопанският сектор е твърде зависим от британския пазар и стойността на паунда

21:06 | 04.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Ирландските фермери ще се окажат една от първите жертви на излизането на Великобритания от ЕС, пише в анализ изданието Politico. И най-пострадала ще се окажат производителите на гъби.

Пет ферми за гъби вече затвориха врати след 23 юни. Очакват се още фалити до Коледа, допълва изданието.

Повечето фермери продават своята продукция във Великобритания на цени, фиксирани в дългосрочни договори. А валутата е британският паунд. Така фермерите в Ирландия вече усетиха първите негативни ефекти от Brexit - заради падането на стойността на британския паунд.

От датата на референдума британската валута загуби 15% от стойността си и това засегна значителна част от компаниите, които изнасят стоката си за местния пазар. Това означава, че ирландските фермери не са единствените губещи - Великобритания внася около половината от храните на пазара си.

Сред големите доставчици на плодове и зеленчуци във Великобритания са Испания и Холандия. Ирландия обаче е много зависима от износа към Обединеното кралство - 85% от износа на пилешко месо от Ирландия се пласира на британския пазар, както и 80% от гъбите, отглеждани в страната.

Секторът е в сериозна криза, признават местните производители. Те вече поискаха и помощ от правителството, за да могат да оцелеят докато стойността на британския паунд се стабилизира или цените във Великобритания се повишат.

Това искане обаче не беше включено в ирландския бюджет за 2017 година.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
а аз мисля, че едни други рижави *** ще са мааалко по-преонодани от ирландските фермери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още