IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов епизод в турско-германската медийна сага

Кореспондентът на ARD Фолкер Швенк е бил задържат за близо 12 часа при кацането си в Истанбул, защото не е имал валидна акредитация

21:48 | 20.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фолкер Швенк. <em>Снимка: Twitter</em></p>

Фолкер Швенк. Снимка: Twitter

Кореспондентът на германския обществен телевизионен канал ARD Фолкер Швенк не е получил разрешение да влезе в Турция „от съображения за сигурност“. Това поне пояснява турското правителство, цитирано от германското списание Focus. Освен това вицепремиерът на страната Нуман Курулмус поясни пред журналисти в сряда в Анкара, че Швенк не е разполагал с валидна пресакредитация за Турция.

В южната ни съседка чуждестранните кореспонденти трябва да получат акредитация от надзорната от правителството генерална дирекция за пресата и информацията, за да може да работят. Подобна акредитация впрочем изискват и други държави. 

Швенк е ръководител на студиото на ARD в Кайро. Във вторник сутринта при влизането му в Турция на летището в Истанбул той бе задържан за близо 12 часа от страна на турските власти, а след това бе върнат обратно в Кайро. Журналистът е искал да пътува от Истанбул към района на турско-сирийската граница, за да говори там със сирийски бежанци.

Самият Швенк се изказа за случая в предаването „Tagesschau“ (централните вечерни новини) на телевизията. След приземяването в Истанбул той  първоначално е получил писмено обвинение с бележка. „Нашите колеги в Истанбул установиха, че това има нещо общо с нарушения на границата, но повече никой не ми каза", заяви репортерът.

Не са му били свалени обяснения от властите и те са се държали прилично с него, но въпреки това „не може да се каже, че бях свободен“. „Беше ми позволено да се движа свободно в полицейското управление, но не можех да го напусна, аз бях квази арестуван".

 

За да може да предава за Сирия, журналистът се нуждаел от това  пътуване до Турция, поради което въпросът според него трябва да се изясни възможно най-бързо. „Ако това не работи, а след това ще бъде голям проблем", каза ръководителят на ARD студиото в Кайро.

Случаят е поредният в избухналия през последните седмици медиен дебат в Германия и Турция. В края на март турският президент Реджеп Таийп Ердоган бе ядосан от излъчена в предаването „Екстра 3” първо по регионалния обществен канал NDR, а по-късно и по обществената телевизия ARD сатирична песен по негов адрес. По-късно Анкара поиска клипът да бъде свален от онлайн пространството, а турското Външно министерство привика германския посланик Мартин Ердман. Междувременно казусът стигна дори до канцлера Ангела Меркел, която разреши на съда в Германия да образува дело срещу  водещия от обществената германска телевизия ZDF Ян Бьомерман.

Сатирата на Бьомерман изобилства от какви ли не лични обиди и ругатни срещу турския президент, а самият водещ беше уточнил предварително, че подобно нещо не е разрешено и в Германия.

Стихотворението обаче си има предистория, защото малко преди това Турция беше привикала германския посланик в Анкара, за да дава обяснения за една далеч по-невинна сатира, насочена срещу нарушаването на човешките права в Турция. Въпросната сатира беше излъчена в предаването „extra 3” на телевизия NDR.

Във всяка една правова държава правосъдието си е правомощие на съда, но в този конкретен случай политиката също играе съществена роля, защото става въпрос за параграф 103 от Наказателния кодекс в Германия, който се отнася до "обиждането на институции или представители на чужди държави", припомня Deutsche Welle. Там дословно се казва следното: „Който обижда чуждестранен държавен глава /…/, се наказва с лишаване от свобода до три години /…/. За да се задейства прокуратурата обаче, бе нужно германското правителство да даде съгласието си.

Преди няколко дни  правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че не бива да се прави връзка между ролята на Турция в бежанската криза и решението на германското правителство по иска на Ердоган. „Основните ценности в Конституцията не подлежат на пазарлъци", заяви Зайберт.  Въпреки това натискът от Анкара не отслабва. Междувременно Анадолската информационна агенция цитира говорител на Ердоган да казва, че „тези обиди и грубости нямат нищо общо със свободата на мненията и на печата. Навсякъде по света това се тълкува като обида и представлява наказуемо деяние". 

Сега обаче думата има съдът – германските съдии ще решават дали журналистът действително е обидил турския президент със своето сатирично стихотворение. 

Напоследък все по-често чуждестранни журналисти са тормозени в Турция, пише Die Welt. През септември 2015 г. двама британски журналисти на онлайн списанието Vice бяха арестувани в в Диарбекир. Те дойдоха освободени след няколко дни, докато техният преводач прекара четири месеца в ареста.

Почти по същото време холандската репортерка Фредерике Гердинг, единственият базиран в Диарбекир чуждестранен журналист, бе изгонена. В началото на годината турските власти отказаха на трима германски журналисти, включително и на автор на Die Welt, както и на техен норвежки колега акредитация.

А през миналия месец и Spiegel Online бе принуден да изтегли дългогодишния си кореспондент в Истанбул Хаснаин Казим, защото тамошните  органи не са удължили прес акредитацията му.

За чуждестранни журналисти разрешението за пребиваване в страната е обвързано с акредитацията. Така че неполучаване на акредитация е почти равносилно на заповед за експулсиране. 

В публикувания днес годишен доклад "Репортери без граници“  Германия е класирана на 16-о място (отсъпление от 4 места на годишна база) от общо 180 страни. Турция е на 151-о място, като отстъпва с още 2 места спрямо 2015 г. България е на последно място от страните членки на ЕС в класацията за свобода на словото, като се смъква от 106-то на 113-то място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Как ше стане "изработването"...със свир.ки няма да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
ами баба меркел ще го изработи този Ердоган тя си знае работата бля бля и ще му намери цаката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Турция още от самото начало показва че няма да остави други да и казват какво да прави. Тя иска да определя правилата на играта...и го прави успешно.С досегашната си политика спрямо Ердоган , ЕС е обречен на провал...с други думи трябва да се играе твърдо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още