IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската спирачка за ЕС – разривът между Париж и Берлин

Препятствието е невъзможността за помиряването на радикално различни икономически и политически култури – германската и френската

16:58 | 22.02.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гледат ли в една посока Меркел и Оланд? <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гледат ли в една посока Меркел и Оланд? Снимка: архив Ройтерс

Забравете за Brexit-а. Истинското препятствие пред задълбочаването на европейската интеграция не са непохватните британци, без значение дали ще решат да останат в ЕС със специален статут или да го напуснат.  Препятствието е дълготрайната френско-германска задънена улица за това как еврозоната да стане по-силна и устойчива, помирявайки две радикално различни икономически и политически култури, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Пол Тейлър.

След като Дейвид Камерън постигна споразумение официално да се утвърди полуотделеният статут на Великобритания в 28-членния блок - ако евроскептичните му избиратели не я отделят съвсем - топката отново е в държавите основателки на ЕС да измислят как да се напредне. Европейските федералисти като белгийския премиер Шарл Мишел се тревожат, че дадените отстъпки на поставения под натиск британски лидер може да отворят апетита на други страни да поискат някои политики на ЕС да не важат за тях и в крайна сметка да доведат до разпадане на съюза. 

„Не трябва да създаваме впечатлението, че Европа е магазин на самообслужване. Може да има различия, но не може да има една Европа, в която всяка страна си подбира каквото иска", каза френският президент Франсоа Оланд.

Рискът от засилващо се "разплитане на чергата" бе подчертан от едностранното решение на Австрия по-рано този месец да наложи мигрантски квоти по границите си и отказът на четири централноевропейски страни да поемат каквато и да било част от единия милион мигранти, които влязоха в ЕС миналата година.

Париж и Берлин отдавна спят в едно легло, сънувайки различни сънища.

Това, което тревожи архитектите на европейската интеграция обаче, е сривът на френско-германското водачество в еврозоната - икономическата сърцевина на 60-годишния европейски проект.


В разгара на дълговата криза в еврозоната в периода 2010-2012 г. те намериха минимални допирни точки: еврозоната затегна фискалните правила и създаде свой спасителен фонд, частичен банков съюз с общ надзор и механизъм за преструктуриране на провалени банки чрез зачатъчен оздравителен фонд.

Обаче откакто Европейската централна банка избегна разпад на 19-членната еврозона с обещанието през 2012 г. да направи "каквото е необходимо" за запазване на еврото, реформите за подсилване на икономическото управление и споделянето на риска буксуват.
План от 2012 г. под название "Към същински икономически и валутен съюз", подписан от четиримата председатели на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и Еврогрупата доведе до първите стъпки към банковия съюз, но след това засече.

Французите отказаха да обмислят принципа да сключват обвързващи споразумения с Брюксел за реформиране на безкомпромисния им трудов пазар или щедрата им система на социални плащания - проблеми, които могат да предизвикат стачки и да свалят правителства.

Германците и съюзниците им отказаха да осигурят финансови стимули на някои страни, за да приемат те подобни реформи. Берлин отхвърли идеите за централен бюджет на еврозоната, обща застраховка върху банковите влогове или каквото и да било съвместно издаване на дългови книжа.

Миналата година бе изготвен втори документ с по-скромен план на три етапа за реформа на еврозоната, под който се прибави и подписът на председателя на Европейския парламент, но и той не стигна далеч.

И двете големи европейски сили са фрустрирани и се чувстват измамени.

Германците смятат, че фискалната дисциплина все още не е достатъчно добре налагана, особено при французите, а пък французите имат чувството, че Берлин все още не проявява солидарност с по-слабите южноевропейски икономики.

А и двете държави имат други належащи вътрешнополитически грижи - масов бежански поток в Германия, в който Берлин се чувства изоставен от повечето си партньори от ЕС, и смъртоносно предизвикателство за сигурността от ислямистки екстремисти във Франция. 

Мигът на истината бе отложен, поне докато минат националните избори във Франция и Германия през 2017 г.

Според осведомени източници колебливата европейска политика на Оланд се движи от страха да не разцепи левицата и да не изгуби нов референдум за Европа след провала на конституционния договор на ЕС през 2005 г.

Дали негов десноцентристки приемник, или получил втори мандат Оланд ако социалистът бъде преизбран противно на очакванията, ще е склонен да сподели повече суверенитет предстои да се разбере.

През това време предизвикателството да се интегрират един милион бежанци - проект, чиито мащаби са съпоставими с обединението с бившата комунистическа Източна Германия през 90-те години - вероятно ще ограничи политическия фокус на Ангела Меркел или приемника ѝ.

Растящият дисбаланс на силите между икономически преуспяващата Германия и  стагниращата и нежелаеща реформи Франция подсилва същностните различия в националните традиции.

Германците мечтаят за Европа на правилата, в която правителствата прехвърлят суверенитета си по националния бюджетен баланс на централен орган, който има правомощията да ги глобява или изключва, а съдилища на ЕС налагат изпълнението на ангажиментите за икономически реформи.

В такъв съюз Берлин може да е склонен да приеме ограничен общ бюджет на еврозоната и обща застраховка върху банковите влогове, но вероятно никога няма да се съгласи със съвместното издаване на дългови книжа.

"Съюз на трансфера", който преразпределя благата от работливите северняци към бонвиваните южняци, остава кошмар за мнозина германци. Те го приемат като отворена врата към "морален риск", постоянна награда за лошо поведение.

Мнозина във Франция продължават да мечтаят за по-малка еврозона с хармонизирани данъчни ставки, равни или доближаващи се до техните високи нива, обща минимална заплата и вноски за безработица и значителен общ бюджет, поддържан от съвместно теглене на заеми.

С редки изключения обаче французите остават алергични към външния контрол или надзор на държавните им финанси или на икономическата им политика.

Тези разделения няма да изчезнат като с магия независимо дали Великобритания ще остане в ЕС или ще го напусне, въпреки че сътресението от британско гласуване за напускане би създало политически натиск за дръзка инициатива за еврозоната.

Вярно е, че сега Великобритания официално обеща да не възпрепятства бъдеща интеграция на еврозоната в замяна на отстъпки по въпроса за работниците мигранти, освобождаване от ангажимента да участва в политическата интеграция на ЕС и гаранции за финансовия сектор на лондонското Сити.

Страните от еврозоната обаче първо ще трябва да се споразумеят как да задълбочат валутния си съюз.

Усилията на група от 11 страни от еврозоната за въвеждане на данък върху финансовите трансакции, които са повод за безрезултатни спорове между финансовите министри от 2012 г., показват колко трудно може да се окаже това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 7
wag1111
преди 8 години
Англия си търси своята самостоятелност и независимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
wag1111
преди 8 години
Англия бяга, бяга далеч, защото не глупава да им се връзва на швабските глупости, които се опитват да са и единствената страна която продава и обира буквално по малките със своите китайски *** препакетирани в германия. Тази държава потъва, тука хората абсолутно не са доволни от сегашното си положение, но медиите им забранено да водят каквато и да е дискусия потози въпрос и всичко остава на тъмно. Здраво ги е натиснала инфлацията и тях. Със тези туристи опитва да стимулира жилищното строителство отново и да лапне некое друго евро от централната банка, уж че ги е грижа за тях, целта е съвсем друга да работят за без пари най-черната работа и да се покаже че уж всичко е наред в тази уж велика сила, a да си поддържа кредитния рейтинг висок, но едва ли ще е за дълго това. Мисля, че отговорих на Щерев. Вън от ЕС или по скоро влиянието да бъде ограничено само до свободното движение на хора стоки и капитал без допълнителни клаузи за обвързване със обща валута и тем подобни както и Анг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
sterev
преди 8 години
Къде е Англия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 9
Тава е
преди 8 години
В интерес на Човечеството сега е ЕС да се разпадне бързо. Ето защо: Световната финансова олигархия/СФО/ изпълнява замисълът си чрез 3 инструмента- САЩ е главният диктатор, ЕС е примамката, а НАТО е бухалката. За всяко има някакво противодействие в лицето на Китай, Индия, Бразилия, Русия, но не е достатъчно.Управлението на стопанският живот на държавите по чисто монетарни и финансови способи, а това се диктува от СФО и продажни управници, само задълбочава енергийната и ресурсна криза. В крайна сметка голяма част от ресусните източници ще станат собственост на СФО и управлението на Света ще стане тяхно, населението на планетата ще бъде редуцирано, трите съсловия ще се обособят трайно....Напомнян,че ЕС по замисълът на ген. Де Гол, трябваше да противостои на САЩ и СССР, а не да бъде инструмент за колонизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Не не батка верно Сашовците с техните гадни номерца са много подли, ама Французите ооо, че те са същите колонизатори бе батка, Френски Легион - убийци (учевно поле Африка, за тва и половината Африка знае френски) да има Немски Легион?!? - ми нема.Френски полинезии острови, литерация в паспортите на френски. Франсетата бомбиха Кадафито нищо, че Сашови бяха архитектите, Франсетата сега са против мира в Сирия - не са Германия или Англия, Франсетата се дърпаха за Иран - много искаха бомбардимон и там. Малко им беше от Сашш с глобите на BNP Paribas и дет ги треснаха с Мистралите още тряяше още. Атентатите в Париж и селото там френските служби имат също мажоритарно участие не е е само Сашш, защо няма такова в Германия Испания, Холандия, Швейцария ?!? ..... тъй, че не е само Сашовците и тея са много много д.олни к.опелдаци и змии в пазвата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 10
comet
преди 8 години
Днешните Германия и Франция след ВВ2 вече не са независими, както и Англия естествено. Никакъв проблем Банковият Бизнес (чрез НАТО) да постави под контрол границите, наложи един език (английски), забрани профсъюзни, националистични, и други изяви, , май само независимостта на Русия и Китай засега ги въздържа, та статуквото такова каквото е ги устройва, нали сега вниманието/парите са насочени към Източна Азия, там бумти и оттам най-вече капят долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
Jorkata
преди 8 години
Съгласен. Иначе за ситуацията вътре в ЕС статията е вярна - основното противопоставяне винаги е било между Франция и Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 14
comet
преди 8 години
Истинската спирачка е САЩ !!! Германия е била обединена, дисциплинирана и променена благодарения на Лидера Бисмарк, но силен независим лидер да обедини Европа не може се появи сред днешните западно европейски назначени васали/лидери (няма да му бъде позволено), защото целта на САЩ е Европа да е разединена за да бъде лесно управлявана (по подобие политиката за разпокъсаните Балкани).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още