IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срещата на Фед подкрепи цената на петрола

Фед насочи вниманието към забавените нива на растеж в глобален мащаб, отлагайки повишението на лихвените нива

11:20 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Срещата на Фед подкрепи цената на петрола

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар не претърпя големи загуби спрямо кошница от основни валути след очакваното решение на Федералния резерв на САЩ (Фед) да остави лихвените нива в страната непроменени. Въпреки това постепенно повишение на лихвите остава във фокуса на централните банкери, като темпът и моментът на действие остават зависими от предстоящите данни, предимно за трудовия пазар и инфлацията. Разбира се, икономическият застой в глобален мащаб, програмите за количествени улеснения, целящи справяне с ниските нива на инфлация в Европа и Япония, както и пренасищането на пазара от петрол, което създава несигурност на финансовите пазари, са причина за възможността Новозеландската централна банка (НЦБ) да пристъпи към понижение на лихвените нива, въпреки че вчера не се стигна до промяна.

Централните банкери на Нова Зеландия решиха да оставят лихвите на ниво от 2.5%, но загатнаха, че може да се стигне до понижение в близко бъдеще, тъй като според тях допълнително обезценяване на валутата на страната би било подходящо за поддържане на стабилни нива на растеж. Това доведе до понижение в котировките на новозеландския долар спрямо зелените пари с близо цент до 0.6416. С отминаването на срещите на Фед и НЦБ, сега на фокус остава решението на Японската централна банка по отношение на допълнителните стимули, което ще стане известно в петък. Към момента по-скоро централните банкери от островната страна не дават ясни индикации за конкретни стъпки, но настроенията са, че няма да се пристъпи към разширение на програмата за количествени улеснения. В случай че институцията не предприеме други мерки, би могло да се очаква поевтиняване на долара спрямо йената до нивото при 116.00.

Фед насочи вниманието към забавените нива на растеж в глобален мащаб, отлагайки повишението на лихвените нива, като също така не даде представа, дали това ще се случи през март. Това влоши пазарните настроения, като фондовите пазари в икономика номер едно се насочиха към червената територия. Основните индекси в САЩ завършиха сесията с понижения, след като DJIA и S&P 500 загубиха респективно 1.38% и 1.09% от стойността си. Негативните настроения се пренесоха и в Азия, където също превес взеха разпродажбите. За това спомогна и спад в цената на петрола, който загуби част от спечелената територия през вчерашния ден.

Американският лек суров петрол достигна вчера цена от 32.84 долара за барел, но след това отстъпи до 32.30 долара за барел, тъй като Русия се въздържа от сътрудничество с ОПЕК засега. Спадовете на „черното злато“ обаче бяха спрени от отслабените позиции на долара след срещата на Фед. Ръстът в цената на петрола бе провокирано от изявлението на представител на Саудитска Арабия, който въпреки че каза, че ОПЕК очаква излишък от 2 млн. барела дневно, най-вероятно пазарът ще се стабилизира през 2016 година, на база на завишено търсене на суровината. Брентът се покачи до 33.49 долара за барел, но впоследствие загуби почти долар от спечелените позиции. За понижението на цената на „черното злато“ допринесе и ръст в запасите в САЩ, които са се покачили с 8.4 млн. барела, според Енергийната информационна агенция. Спадът обаче не бе значителен, тъй като от друга страна резервите в Къшинг са регистрирали понижение от 771 000 барела, което ограничи загубите на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

 http://www.benchmark.bg/analysis.php?utm_source=publication&utm_medium=analysis&utm_campaign=investor Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:28 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още