IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Давос обвини Китай за проблемите на финансовите пазари

Твърдо приземяване на Китай е практически неизбежно, според Джордж Сорос, а Кенет Рогоф предупреждава за оптимистична пропаганда на Пекин

11:18 | 23.01.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кой е виновникът за резкия спад на световните пазари? Китай разбира се. Поне според изпълнителните директори и инвеститори, които участват в Световния икономически форум в Давос и които обвиняват Пекин за ситуацията, пише New York Times.

Страховете около икономическото “превключване” на Китай към растеж, диктуван от вътрешното търсене, доминираха дискусиите както по време на публичните дебати, така и при по-малките, частни срещи, посочва изданието.

Финансистът Джордж Сорос заяви още в сряда, че “твърдо приземяване на Китай е практически неизбежно". Според него проблемите на Китай са в основата на настоящата финансова криза.

Зад представата за кризата на световния елит обаче се крие една по-сложна картина, посочва изданието. Част от нея разкриват именно хората, които са живели и работили в Китай.

Мелиса Ма, основател на компанията за дялов капитал Asia Alternatives, коментира, че в Давос има разминаване между възприятие и реалност. "Китай е действително забавя, но това не е срутване", казва и Стивън Шварцман, съосновател на компания за дялов капитал.

В Давос присъстват и най-влиятелните мениджъри в Китай. Някои от тях защитават потенциала на страната за растеж заради опасенията на западните участници във форума и твърдят, че страховете са прекалени.

И все пак много от участниците във форума отново цитираха опасенията си за забавянето на китайската икономика и съмненията си дали правителството в Пекин е способно да управлява прехода от икономика, базирана на промишленото производство и износа, към икономика, основана на потреблението, както и страховете за пазарите от последиците на изненадващата антикорупционна кампания на президента Си Дзинпин.

Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), също засегна тези въпроси по време на дебата в началото на конференцията. Според нея по-големият проблем обаче е как китайското правителство общува със света, като допълни, че това е, което пазарите не харесват.

Други анализатори също са съгласни с Лагард, че комуникацията е от огромно значение, комуникацията за това какъв ще бъде китайският пазар, без значение колко болезнен ще бъде преходът. На това представителите на китайските регулатори отвърнаха, че все още се учат.

Успокоенията обаче не достигат до най.цинично настроените наблюдатели на Китай. Кенет Рогоф, икономист от Харвард, които отдавна предупреждава за потенциална финансова криза в Китай, също остава скептичен. Според него има засилена пропаганда да се твърди, че всичко е наред.

По-рано през седмицата той коментира пред участниците във форума, че голямото натрупване на държавен дълг в Китай един ден ще подейства като шок за финансовата система на страната.

Други инвеститори също споделят опасенията си за дълговите проблеми на Китай.

Като проява на рядък оптимизъм идва дискусията на търговските министри на около 30 държави, които образуват потенциална коалиция за нови сделки в рамките на Световната търговска организация. Дискусията ще се проведе днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Когато юана стане 8 за долар проклятията ще бъдат 3 пъти по-големи от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Мдаm придобили са една българска черта - все някой друг е виновен .... ето бе кво да не кажат после, че не сме дали нищо на Запада ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Нивото на Инвестора пада с часове. Назначете си читави редактори и им плащайте добре. Не може да сложиш заглавие Давос обвини Китай за проблемите на финансовите пазари и като се зачетеш да видиш, че става дума за мнението само на Шорош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
При наличие на сегашната сгрешена парична система икономическият растеж е полезен, но не е достатъчен, защото колкото е по-голям икономическият растеж, толкова по-силен потенциал за стопанска криза се развива и щетите са по-болезнени.Сега стопанската система рухва, не от нивото на икономически растеж, а защото има силно регресивно влияние от прилагана сгрешена парична система.Преди всичко друго, за стопански просперитет е необходимо подобряване на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Е във Валдай що не обиняват Китай за нищо ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още