IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Ангъс Дийтън промени мисленето ни за напредъка на света

Икономистът, спечелил тазгодишната Нобелова награда за икономика, се фокусира върху преодоляване на бедността и неравенството

21:55 | 30.10.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дийтън е особено вещ в разнищването на причините за бедност и неравенство, базирайки се на последствията. В Индия, например, той показва, че недохранването е вследствие на ниските доходи, а не причина за ниски доходи, както някои вярват. Той доказва, че увеличаването на доходите на хората наистина води до приемане на повече калории сред бедните. За да разбере това, той просто разглежда поведението на бедните индивиди (с обобщените данни хората с по-високите доходи са включени и уеднаквяват ефекта).

В САЩ в изследване с Дарън Лубоцки той показва, че обратно на разпространеното мнение неравенството в доходите в САЩ не е свързано с по-високите нива на смъртност. „От нашата работа стана ясно, че емпиричният анализ на това твърдение е доста крехък и има ясни доказателства, че няма връзка между неравенството в доходите и нивата на смъртността“, казва Лубоцки. Това, което също показва обаче е, че по-високата смъртност е силно обвързана с расовото неравенство, така че както чернокожите, така и белите, които живеят в райони с големи малцинствени групи, страдат от по-лошо здравословно състояние, което предполага, че в тези райони са разположени некачествени болници и здравни заведения.

В изключително популярно проучване, подготвено с психолога Даниел Канеман, Дийтън използва изследване на Gallup, за да се опита да отговори на вечния въпрос дали повече пари означават по-голямо щастие. Оказва се, че това наистина е така, или поне докато човек изкарва до 75 000 долара годишни доходи. След това – при всеки е различно.

През 2013 г. Дийтън обединява идеите си в попуярната книга The Great Escape: Health, Wealth and the Origins of Inequality, където резюмира положителния си поглед за напредъка на света. Подобно на Бил Гейтс, Дийтън проследява начините, по които светът е станал по-добър през последните 250 години, след като с увеличаването на БВП милиарди хора са по-здрави и по-щастливи. Той обаче отбелязва, че кризите могат да прекъснат напредъка, като например тази с ХИВ/СПИН, ударила сериозно Южна Африка. Той се опасява още, че милиони хора са изключени от този прогрес, особено в развиващите се страни, където неравенството расте, а икономическият растеж се забавя.

Тази седмица той заяви, че климатичните промени и неравенството са двете големи предизвикателства на нашето време, които взаимно ще се засилват: „Наистина се страхувам от свят, в който богатите създават правилата“.

Дийтън все още има битки за водене. През последното десетилетие той отправи много критики към непредвидената отрицателна роля на чуждестранната помощ за развиващите се страни и (за разлика от Бил Гейтс) казва, че тази помощ често е неефективна и понякога дори вредна. Въпреки акцента върху данните той е и яростен критик на нова мода в развитието – използването на произволни контролни опити за проучване на по-ефективните интервенции спрямо бедността. Данни, извадени от специфичен местен контекст, не мога да покажат дали една идея, която работи на едно място, ще работи на друго, казва той. Или, както заявява професор Кевин Браян от University of Toronto, Нобеловата му награда до голяма степен е за „идеята, че ефективното развитие се нуждае от теория“.

Наградата на Дийтън е и призив към икономистите да се фокусират върху бедните като цяло. Както заяви Дийтън през тази седмица: „Все още има 700 млн. бедни и те са постоянен позор за всички нас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
Не ди разбрал какво е "борба с неравенството" :) ... тоест за какво неравенство иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нещата са толкова прости и доц.д-р Емил Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Св.ап.Павел е казал ''които не иска да работи не трябва и да яде'' и въпроса е как да се подържа безработица до 3% - мога да е подържам столетия напред Аз съм против да се раздават безразборно соц.помощи особено кеш тоест трябва ваучери за енергия и обществени кухни защото купоните за храна в САЩ за 50-те милиона американци също не ми харесват.Нещата са прости но аз не мога да заповядам на Парламентите на ЕС и САЩ да вземат правилните мерки и затова пиша,преповтарям за да има силно гражданско общество което с петиции ,референдуми да изисква да се вземат правилните мерки ''Априлското въстание'' в 21 век е петиции и т.н. конституц.права но явно работата отива на граждански размирици ,революции,войни защото финан.катастрофа още не е почнала и досега просто е отлагат Обяснил съм да се направи в коментар 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
vstoykov
преди 8 години
Епична грешка би било борбата с неравенството да има приоритет пред борбата с бедността.Грешно е да се стремим всички да бъдат еднакво бедни (независимо дали чрез прогресивно данъчно облагане или с преход към планова икономика). Видяхме какво стана с плановата икономика - оказа се, че с унищожаването на ценовата система беше унищожен ценен източник на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 9
delcoSmoka
преди 8 години
Поредният КОМУНИСТ от Принстън !!!Най-забавното е, че скоро в Швеция *** дето си ги внасят на тон ще им разкажат играта и такова РАВЕНСТВО ще настане.....бедна им е фантазията на западните *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
studioaa
преди 8 години
Изчезни от форума, нацист долен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Първо трябва да се знаят фактите как се грабят хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Най-важното сега е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Kакви 700млн. бедни ???? - много повече са Според доклад на ООН всяка 6-та секунда в света предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода - ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден'' - http://profit.bg/news/10-stryaskashti-fakti-za-bednostta-po-sveta/nid-118343_picid-_page-2.html''В момента по света гладуват поради насилие, въоръжени конфликти и природни опасности над един милиард души. Според Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета недохранена, а една трета - гладува'' - http://bezlogo.com/2014/08/настъпват-страховито-зли-години.htmlКолкото до икономиката е просто - за да има крайно търсено трябва платежоспособни потребители а платежоспособността става по два начина :1) кредитиране 2)достойно заплащане на труда което е по-дълго за обяснение и фактите са много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още