IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да избягаш от Световната банка

Развиващите се икономики са толкова разочаровани от тромавата институция, че решиха да създадат свои собствени

12:17 | 17.10.15 г. 10
Да избягаш от Световната банка

Слоновете в стаята по време на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Лима, Перу, бяха вдъхновени от водената от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции и Новата Банка за развитие, или Банката за развитие на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР).

Дали тези финансови институции ще се държат като Световната банка, или пък като банкоподобната Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) или пък преди всичко ще играят ролята на инструменти за насърчаване или – парадоксално, за ограничаване на китайските интереси?

Реалността е, че през следващото десетилетие тези нови институции няма да бъдат огромни кредитори. Всяка от тях ще може да отпусне около 50 млрд. долара през следващите 10 години. Това няма да е рязка промяна и едва ли ще промени играта, освен ако не спомогне за концентрацията на значителни частни инвестиции, пише за онлайн изданието project-syndicate.org Девеш Капур, преподавател по политически науки в Университета в Пенсилвания.

Важното в случая обаче, според експерта, е че развиващите се страни отделят значителни капитали в институции, които ще бъдат контролирани от Китай. Това демонстрира разочарованието им от Световната банка и МВФ.

Световната банка е като стар кораб, пише Капур. За седемте десетилетия съществуване върху корпуса на този кораб са се натрупали всички видове миди и вече сериозно възпрепятстват неговата скорост и производителност. През финансовата 2015 г. например ЕИБ отпусна средства в размер повече от два пъти от сумите на Световната банка, но с една шеста от персонала. Без значение дали се измерва през паричните потоци, или неизплатените заеми, Световната банка вече е твърде тромава институция с много по-висок административен бюджет в сравнение с ЕИБ.

Когато банката беше сформирана, тя имаше един механизъм за управление. С годините се изградиха и нови служби – за вътрешен одит, за независима оценка, инспекция, директор по етика, служба за институционален интегритет.

Бюрократичният растеж на Световната банка е резултат от натиск от страна на развитите страни. Засилват се критиките от страна на западния неправителствен сектор, които настояват за реални структурни промени в управлението на институцията.

Преди около две десетилетия в Световната банка функционираше и омбудсман, както и административен трибунал за справяне с вътрешни оплаквания на персонала. Сега има цял отдел “Вътрешни правосъдни услуги”, в който работят различни съветници, медиатори, функционира служба по етика и бизнес поведение. Ако перифразираме комика Фред Алън, впитите организми към корабите се наричат ракообразни, а когато се прикрепват към бюра – те се наричат ​​вицепрезиденти, посочва Капур.

В същото време крайно чувствителната към риска култура на Световната банка отразява рационалният отговор на критиците, които правят огромен шум около всеки проект или провал. Вместо да признае, че рискът е присъщ за икономическото развитие и разработването на балансиран рисков портфейл от проекти и заеми, банката се преструва, че може да е непогрешима.

Поемането на рискове върви ръка за ръка с изкривените институционални приоритети, което се вижда от бюджета на банката.

Много от предизвикателствата пред Световната банка идват от натиска на големите акционери. Тъй като те отказват да предадат властта на по-малките акционери или да позволят значително увеличаване на ресурсите, за да посрещнат много по-големите глобални нужди, нововъзникващите икономики нямат друг избор, освен да създадат свои собствени институции.

Световната банка няма да изчезне, тъй като в нея са съсредоточени твърде много интереси, включително и на неправителствени организации и академичните среди. Ефективността на банката обаче е въплъщение на това как дори и една добре проектирана институция, един добре построен кораб, се оставя да потъне, докато не отстъпи на други, по-нови кораби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Ето и нещо за 'психологията на масите':http://vbox7.com/play:5a5b9950&al=1&vid=321301ПП: Искам да прибавя, че в природата няма нищо по-лошо от монопола, и това не важи само за измежду нас си човеците (еднополюсният модел), но най-вече за монопола на човека в природата. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Ако трябва по-обективно да кажем - брилянтна е била от гледна точка на "психологията на масите".....-----------------------------------------------------------------------------Еми то тези където са направили схемата много внимателно всичко са преценили, затова е брилянтно, но всяко нещо си има своя край ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Може би трябва да се почне с икономическите убийци - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsgАмброуз Еванс-Причард в The Telegraph - ''През последните 12 години елитен екип на Министерството на финансите на САЩ разработваше инструменти за икономическа война, проектирайки начини да накара почти всяка страна да падне на колене, без нито един изстрел.Стратегията се основава на контрол върху световната банкова система'' - http://darikfinance.bg/***/106251#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Анализът на индекса на икономическа свобода, направен през 1997 от Брет Шефър за Фондация Херитидж, показва, че през периода 1965-1995 МВФ, в качеството си на основен инструмент на осъществяваната от САЩ финансово-икономическа политика, е провел спасителни операции в 89 държави. Днес обаче, 48 от тях са приблизително в същата ситуация, като преди получаването на средствата от фонда, а 32 са станали още по-бедни, изпадайки в икономически колапс. Неслучайно, бившият главен икономист на СБ и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц твърди, че именно политиката на Вашингтонския консенсус е провокирала азиатската финансова криза от края на 90-те (както впрочем и тази в Русия). На свой ред, италианският социолог Джовани Ариги определя това като натрупване чрез изземване, посочвайки, че с помощта на финансовите кризи и дефолти огромни финансови ресурси са били изземвани от развиващите се страни, натрупвайки се в САЩ и други развити държави от Г-7.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Добре казано от известният американски проповедник и борец за граждански права Джеси Джексън, че Империите отдавна не използват куршумите и камшика, а вместо това разчитат на СБ и МВФ - http://venziko.blog.bg/biznes/2012/10/04/kak-i-zashto-vyznikna-ikonomicheskata-organizaciia-briks.1005985От 80-те години на миналия век насам задлъжнялостта на държавите, компаниите и частните лица се е удвоила - от 160 на повече от 320% от БВП - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Работата е много сериозна но от друга страна е добре защото сами се хванаха в мрежите си и изобличиха ,че системата не работи ,и съм обяснил какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
И все пак трябва да им се признае на тези, че схемата им е била наистина уникална, брилянтно измислено, няма друг аналог на такава финансова пирамида в света, просто евала ......----Ако трябва по-обективно да кажем - брилянтна е била от гледна точка на "психологията на масите", като е изградена върху първичното, подсъзнателно заложено в човека желание - лакомията (в буквален и преносен смисъл)! Тази "лакомия", умело рекламирана и насаждана в съзнанието на подрастващите като "норма", подхранваше (до момента) пирамидата. И друг път съм казвал, че СИЛАТА Е В ХОРАТА и, че цялата тази куха система, може да рухне буквално за дни! Държавата трябва печата и контролира парите, а не частните банки , т.е. частните банки трябва да се ликвидрат! В същото време - хората трябва да си променят мисленето и морала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
И все пак трябва да им се признае на тези, че схемата им е била наистина уникална, брилянтно измислено, няма друг аналог на такава финансова пирамида в света, просто евала ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Американската "Световната" Баnка е предизвикала достатъчно кризи, за да отнеме суверенитета съответно златото на сумай ти национални банки по света. И се е справила доста успешно в повечето случаи. За съжаление правителството на Сашови нямат нито контрол над тези нито над ФЕД защото са частни институции със собственици на най-богатите влиятелни фамилии в САЩ. Само малцина US президенти са правили опит да върнат контрола на правителството над тези институции и всеки път опита е завършвал с мотика в главата. Защото тези институции са нещо като нашия Мултигруп само, че в световен мащаб със мутри от световна класа, които станаха световни господари през последните 70г. В света на пръсти се броят държавите, които са се измъкнали от лапите на Световната Баnка една от тях е Норвегия, но и те бяха принудени да купуват US Treasuries с най-големия пенсионен фонд в света. Това е съвременното световно робство от което много трудно може да се избяга ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
крас
преди 8 години
ТОТАЛНО СБЪРКАНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. Безумията които се творят в главите на управляващите я болни мозъци стигат до там, че те само едно знаят и само едно правят - УВЕЛИЧАВАТ ПАРИЧНАТА МАСА!!Увеличават я при ИНФЛАЦИЯ, увеличават я и при ДЕФЛАЦИЯ.без да търсят причините която създават тези процеси. Те се крият в начина на разпределение на паричните потоци, които в огромната си част се насочват към ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ при които КОРУПЦИЯТА създавана от ПУБЛИЧНО - ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО води до нереално ЗАВИШЕНО ОСТОЙНОСТЯВАНЕ на извършената работаОБЛАЖЕНИТЕ ФИРМИ натрупват несъответстващи на дейността им доходи, които под формата на привлечен капитал се озовават в ПАСИВИТЕ НА БАНКОВАТА С това се нарушават БАЛАНСИТЕ на банковата система, която натрупва огромен привлечен капитал който не е в състояние да предложи като КРЕДИТ.ИЗХОДА Е ЕДИН - преобразуването на ПРИВЛЕЧЕНИЯ КАПИТАЛ на големите вложители в тяхно АКЦИОНЕРНО УЧАСТИЕ.КИПЪР е пример за това какво трябва да се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
От там ако си някой мишок, няма бягане защото пристига "Флота на Световната Банка" и веднага ти играе една ракета в тиквата. Само ако имаш бомби си независим даже и тогава не е сигурно, че начини за преврати много. Създателите и са я гласяли наистина за "Единствена Световна Банка с единно Световно правителство", но не им се отвори парашута, тъй като се появява все някой бунтар, който да събори колибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още