IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изминалата седмица накратко – биотехнологиите пострадаха, кешът е на мода

Редица индекси, сектори и акции са близо до важни граници, а следващият импулс вероятно ще бъде от решаващо значение

10:19 | 28.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица отново се характеризираше с висока волатилност и седмични загуби за водещите пазари. Спадовете бяха по-скоро умерени – германският водещ индекс DAX загуби около процент, а със спад от 0,4 на сто Dow Jones отчете сравнително малка корекция.

Но под повърхността се крият по-сериозни проблеми. Редица индекси, сектори и акции са близо до важни граници, а следващият импулс вероятно ще бъде от решаващо значение, пише в свой анализ Бенджамин Файнголд, бивш редактор в германското издание на Financial Times, за инвестиционния портал Feingold Research.

А тази корекция не сигнализира нищо хубаво за сектора на здравеопазването и биотехнологичните акции в САЩ. Седмичната загуба на биотехнологичния индекс е 13 на сто – най-сериозният спад от седем години насам. Здравният сектор загуби 5,8% и падна под дъното от 24 август.

За фондовите борси не е добър знак, когато бившите топ акции сега потъват надолу.

Но все пак има и светъл лъч, като Nike, който успя да се изкачи до нова рекордна стойност от 125 долара за акция. Компанията представи в петък по-добри от очакваните тримесечни данни, докато продажбите в Китай продължават да са стабилни. Акциите се изстреляха след публикуването на отчета с почти девет процента и се превърнаха в най-добре представящия се за тази година компонент от Dow (ръст от 31%).

Друг печеливш от седмицата е паладият с ръст от повече от 9,3 на сто, което представлява най-силният седмичен ръст от декември 2011 г. насам. Причината за този възход е скандалът при дизеловите автомобили на VW. Инвеститорите очакват, че бензиновите автомобили с катализатори от паладий вероятно ще се радват на по-голямо търсене в бъдеще.

Интерес през предходната седмица предизвика и пазарен анализ от Merrill Lynch Bank of America. Според него кешът е напът да стане най-добрият клас активи през 2015 г. за първи път от 1990 г. насам. Глобалните акции загубиха от началото на годината около шест процента от стойността си, а глобалните държавни облигации - почти три процента. Възникващите пазари губят дори 17 на сто. Причината за този спад според анализаторите на банката е в намаляващата ликвидност от страна на Федералния резерв на САЩ и Bank of England, които спряха покупките на облигации и вероятно скоро може да повишат основните лихви.

Облигационният пазар се оценява положително, когато възвращаемостта не се влошава значително въпреки корекцията. Въпреки това анализаторите очакват подобряване на капиталовите пазари едва тогава, когато цената на петрола спре спада си, растежът на американската икономика стане устойчив, валутите на нововъзникващите пазари започнат да растат, а износът в Китай стъпи на краката си. Тогава и по-нататъшното обезценяване на юана ще е малко вероятно.

Всички тези теми ще проследим и през тази седмица в Investor.bg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още