IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграцията поставя въпроса дали Люксембург ще продължи да съществува

Мигрантската криза стряска населението на най-богатата страна в Европа, което иска да запази идентичността си

08:50 | 19.09.15 г. 4
<p>
	Министър-председателят Ксавиер Бетел <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министър-председателят Ксавиер Бетел Снимка: Ройтерс

Еритрейски бежанец, който се е надявал да достигне Великобритания през Кале, но се е озовал във Великото херцогство, няма такива илюзии.

„Съветвам хората да не идват в Люксембург“, казва той. „Основното нещо е, че Люксембург не е за бедни хора, а за богати. Тук е много скъпо, както подсказва самото име, тук е луксозно. Системата е много трудна“.

„Прекарвам времето си, учейки езици“, добавя той, признавайки, че изпитва трудности с френския. Той допълва, че човек трябва да знае поне два от местните езици, за да има някаква надежда, че ще успее да се интегрира.

Нигериец, търсещ убежище, поискал да се идентифицира като Джеф, за да не компрометира продължителния му процес на кандидатстване, говори гладко френски, след като е прекарал повече от 10 години, подавайки засега неуспешни жалби срещу първоначалното решение, че Нигерия не е достатъчно опасна страна на произход, за да му се предостави убежище.

„Повечето от нас се озовават тук по погрешка“, казва Джеф, който също се е надявал на нов живот в Лондон, но се оказва блокиран в Люксембург. Въпреки собствените си проблеми той разбира дилемата на страната.

„Всеки идва в страната им, за да взима. Германците идват, работят, получават пари и си отиват, французите взимат пари и се отиват, италианците също, както и португалците“, казва той. „Те са загрижени, че много скоро няма да има Люксембург. Те просто искат собствената си идентичност, което за мен е нормално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
"Миграцията поставя въпроса дали Люксембург ще продължи да съществува "Мен ми е чудно и не схващам каква точно назционална идентичност би трябвало да имат люксембургците, за начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 10
bibara1
преди 8 години
дъртите не можели да говорят на собствения си език - ами да научат арабски тогава,така ще се разбират с лекарите си,ще може да си купят дюнерче и т.н. ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 9
bibara1
преди 8 години
дъртите не можели да говорят на собствения си език - ами да научат арабски тогава,така ще се разбират с лекарите си,ще може да си купят дюнерче и т.н. ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още