IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите жертви след взривовете в Тиендзин

Последиците от взривовете в складовете за химикали ще се отразят най-вече на застрахователния сектор

14:00 | 19.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест на евакуираните от разрушените домове жители на града <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест на евакуираните от разрушените домове жители на града Снимка: Ройтерс

Трафикът на рибарски лодки е намалял наполовина през деня след взривовете, но вече частично се е възстановил, съобщава още АР, цитирайки Genscape. Трафикът на танкери с петрол и нефтопродукти в пристанището остава нормален.

На 17 август няколкостотин жители, чиито домове са засегнати от взривовете, протестираха пред хотела, където местното правителство проведе пресконференциите, в искане на компенсации.

Най-близкият жилищен комплекс се намира само на 600 м. от мястото на взривовете, а други два квартала са разположени на хиляда метра от него. Китайските власти смятат тези разстояния за небезопасни, а жителите не са знаели, че опасни химикали са били складирани толкова близо до домовете им, съобщава Quartz.

China Vanke, най-голямата строителна компания в страната, управлява най-близкия жилищен комплекс – Harbor City. Компанията отрече слуховете, че ще изкупи обратно домовете, добавяйки, че все още прави оценка на щетите и не е започнала да изплаща компенсации.

Апартамент от 90 кв. м. в комплекса се продава за около 140 000 долара, сочи сайт за недвижими имоти. До края на 2014 г. завършената жилищна площ на комплекса възлиза на 262 000 кв. м., се вижда от отчет на компанията към борсата в Хонконг. Това означава, че в рамките на комплекса има почти 3000 апартамента.

Когато на 16 август китайският премиер Ли Къцян посети пострадалите пожарникари, той заяви, че семействата на починалите официални пожарникари и договорни партньори ще бъдат компенсирани по идентичен начин. Сред работниците на договор са младежи и нетренирани пожарникари, които може би дори са влошили ситуацията, имайки предвид химикалите на мястото на взривовете и реакцията им към вода, коментира Quartz.

На 18 август сутринта 50 пожарникаря са загинали във взривовете и още 52 се водят за изчезнали, съобщиха властите в Тиендзин по време на пресконференция.

Китайските представители все още не разкриват размера на компенсациите. Местните власти в Тиендзин обаче са започнали да определят загиналите пожарникари като „мъченици“ и да правят оценки на компенсациите за семействата въз основа на съответните регламенти, съобщава държавната информационна агенция Xinhua.

Предишно бедствие подсказва евентуалните цифри. След пожара в североизточния град Харбин през януари, семействата на загиналите пожарникари, определени като мъченици, са получили по около 234 000 юана (около 36 600 долара), съобщават държавните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Друг е въпросът, че тези експлозии определено имат връзка с някои случки на Уол Стрийт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още