IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пренасищането на пазара на петрол ще приключи в края на 2016 г.

Според организацията е започнал процес по ребалансиране, който обаче ще продължи по-дълго от очакваното

12:58 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Световното търсене на петрол през 2015 г. ще нарасне два пъти по-бързо в сравнение с миналата година.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Световното търсене на петрол през 2015 г. ще нарасне два пъти по-бързо в сравнение с миналата година. Снимка: Ройтерс

Огромното пренасищане на пазара на петрол ще продължи и през следващата година, след като нарастващото търсене и колебливият ръст на предлагането не успяват да покрият излишъка, заявява Международната агенция по енергетика (МАЕ) в месечния си доклад.

Прогнозите на МАЕ сочат, че вече рекордните резерви ще се увеличат още повече, въпреки че потреблението през 2015 г. е достигнало до максимума си за последните пет години, а доставките извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през следващата година ще се свият за пръв път от 2008 г. насам, съобщава Bloomberg.

Запасите няма да намалеят преди последното тримесечие на 2016 г. Това може да се случи и по-късно обаче, ако санкциите спрямо износа на ирански суров петрол бъдат вдигнати след сделката от миналия месец, казва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още