IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BIS призова за структурни реформи в развиващите се страни

Правителствата трябва да поемат юздите на централните банки и да играят по-голяма роля за възстановяването на баланса на икономиките

14:10 | 29.06.15 г. 2
BIS призова за структурни реформи в развиващите се страни

Годините на силен растеж до голяма степен засилиха нововъзникващите пазарни икономики, но бумът при активите и кредитите увеличи тяхната уязвимост при кризи, констатира Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) в последния си доклад, цитиран от Ройтерс.

BIS подчертава, че от 2002 г. насам нововъзникващите икономики се радват на една от най-дългите позитивни икономически серии със среден ръст на БВП от около 6 на сто годишно. Този растеж обаче се забавя, а лихвите се увеличават, като банката прави паралел с фалитите в Латинска Америка в началото на 80-те години на ХХ век и азиатската криза от 1997 г.

"Тогава, както и сега, бързият растеж съвпадна с финансов бум, подхранван от големите притоци на капитал и гъвкавата парична политика в страната и в чужбина", посочва се в доклада на банката.

От 2002 г. брутните чуждестранни инвестиции в развиващите се пазари, изчислени като процент от икономиките им, достигнаха най-високото си ниво от един век. Капиталовите потоци са ускориха след срива на лихвите на запад. Заради по-високите лихви и по-бързия растеж на развиващите се страни те станаха още по-съблазнителни за инвеститорите.

BIS признава, че това несъмненио има своите положителни страни, отбелязвайки натрупването на резерви от централните банки в повечето страни и по-малката зависимост от дългове. Ефектът обаче няма как да е постоянен, посочва банката в доклада си.

„Огромните инвестиционните потоци, обменните курсове на валутите и сравнително ниските лихвени проценти създадоха няколко главоболия: от 2004 г. насам кредитният растеж в развиващите се пазари достига около 12% на година, а цените на недвижимите имоти се увеличиха с 40 процента“, отбелязва банката.

Според оценката на банката и правителственият, и частните дългове в момента са с около 50 на сто по-високи в сравнение с нивата, отчетени при азиатската криза от края на 90-те години. Увеличението се дължи най-вече на бързото задлъжняване на частния сектор в развиващите се икономиики.

BIS предупреждава, че са необходими структурни реформи за насърчаване на растежа. Банката подчертава, че правителствата трябва да поемат юздите на централните банки и да играят по-голяма роля за възстановяването на баланса на икономиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
''Светът няма да е в състояние да направи почти нищо срещу следващата финансова криза, тъй като централните банки пропиляха твърде много средства предупреждават от Банката за международни разплащания в доклад, цитиран от The Telegraph'' - http://darikfinance.bg/***/116027#commentsв коментар 1,2,3 съм обяснил Икономическият растеж се стимулира по 2 начина :1) кредитиране и се видя какво стана 2) преразпределение като се започне с забрана на офшорките и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират във - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат правилно заключава - http://***.greentech.bg/archives/55447 КАТО НЕ СЕ ЗАБРАВЯ ,ЧЕ ИМА ТАВАН НА РАСТЕЖА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Подготвят ги за rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още