IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от глобалната работна сила нямат стабилна работа

1/4 от работещите по света живеят с по-малко от 2 долара на ден, показа доклад на ILO

21:02 | 19.05.15 г. 3
75% от глобалната работна сила нямат стабилна работа

Повече от ¾ от работещите по света имат само временна или почасова, тоест като цяло нестабилна работа. Това показва анализ на Международната организация по труда (ILO), част от ООН.

Част от хората, определяни с нестабилна заетост, са самоосигуряващи се, става ясно още от документа, цитиран от CBC. Причината за това е, че работещите в семейни компании например често работят без заплащане.

В някои случаи нестандартните форми на работа могат да помогнат на хората да не губят трудови навици, но от друга страна тези работници не са сигурни в бъдещето си, допълват от организацията.

Докладът на ILO се изготвя на базата на анализи от 180 държави или 84% от трудовия потенциал в световен мащаб. Оценката показва, че в периода 2009 – 2013 година разкритите почасови работни места са повече от работата на пълен работен ден.

Организацията допълва, че в почасовата заетост само по себе си няма нищо лошо, особено за търсещите допълнителна работа, но невинаги този тип заетост е по вкуса на работещите и удовлетворява техните нужди.

Като цяло 201 млн. души по света нямат работа, но искат да работят, показва още докладът на организацията. Въпреки сигналите за подобряване на глобалната икономика броят на безработните са с 30 млн. души повече спрямо 2008 година, тоест преди началото на финансовата криза.

Данните показват още, че около 25% от работещите по света живеят с по-малко от 2 долара на ден. Около 10% от глобалната трудова сила живее с доходи от под 1,25 долара на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Икономическата машина се движи благодарение на крайното търсене но как да стане като 25% работещи са с 2 долара - как да потребяват ?! - да вземат от банкстерите ли ???Проф.д-р Боян Дуранкев го обяснява - https://***.youtube.com/watch?v=dbKHl0wCGPE&feature=shareОписал съм подробно всичко под постинга на г-н Хитов доцент доктор по икономика - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149Казано в едно изречение трябва УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ И СИСТЕМЕН ПОДХОД - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКАЯдосан съм защото Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Дори и в някаква степен да са преекспонирани данните и изводите в тоя анализ/изследване, с цел сензация, тенденциите са неоспорими : потрeблението (даже и при тези безумни нива на кредитна експанзия) не е в състояние да генерира заетост, удовлетворяваща и най-занижените критерии за стабилност на системата ... а както знаем от най-непосредствен житейски опит - нищо не е в състояние да стой дълго време, в толкова нестабилно състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още