IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За кои европейски компании ниските лихви са болезнен проблем

Счетоводните ангажименти за пенсии на 30-те най-големи компании от борсовия индекс Dax са скочили с 25% миналата година до 372 млрд. евро

08:30 | 15.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Lufthansa&nbsp;внесе 2,5 млрд. евро допълнителни провизии за 2014 година, тъй като сегашният контекст не й позволява да реализира възвръщаемост от&nbsp; 6 до 7 процента, гарантирана на своите служители. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Lufthansa внесе 2,5 млрд. евро допълнителни провизии за 2014 година, тъй като сегашният контекст не й позволява да реализира възвръщаемост от  6 до 7 процента, гарантирана на своите служители. Снимка: Ройтерс

Ниските лихви вече са символ на финансова бездна за много европейски компании, принудени да заделят милиарди евро, за да  изпълнят обещанията си за допълнителни пенсии на своите служители, пише в свой анализ AFP, цитирана от БТА.

Твърде щедрата парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) с нулеви лихви и програма за масово изкупуване на дългове, подхрани спада на лихвите на пазарите на облигации. Това не е в интерес на компаниите, много от които големи  предприятия, предлагащи на служителите си да спестят част от заплатите си, за да получат по-късно допълнителни пенсии. Тези компании срещат затруднения да извлекат полза на пазарите от парите, които са им поверени.

Това важи особено за Германия, където този механизъм е много разпространен. Близо 17,8 милиона служители са се възползвали от него в края на 2013 година или около 60 процента от хората, имащи такова право, по данни на Mинистерството на труда и социалните грижи.

Поради липса на достатъчна възвръщаемост германските предприятия са принудени да бръкнат в джоба си, за да възстановят счетоводния си баланс.

Авиокомпания Lufthansa например внесе 2,5 милиарда евро допълнителни провизии за 2014 година, тъй като сегашният контекст не й позволява да реализира възвръщаемост от  6 до 7 процента, гарантирана на своите служители. Това допринесе за орязване на печалбата й, която намаля близо шест пъти за една година до 55 милиона евро.

Енергийната компания EON задели с 2,2 милиарда евро  по-голям резерв миналата година, а Daimler, производителят на автомобилите Mercedes-Benz - 2,9 милиарда евро повече.

Според проучване на консултантската компания Towers Watson счетоводните ангажименти за пенсии на 30-те най-големи компании от борсовия индекс Dax са скочили с 25 процента миналата година до 372 милиарда евро.  "Това са ефектите от исторически ниските лихви в еврозоната", заключават експертите.

Проблемите са същите и във Великобритания, където дефицитът  при допълнителните пенсии, предлагани от предприятията от индекса FTSE 100, е нараснал с 26 милиарда британски лири (36 милиарда евро) през 2014 година до 80 милиарда лири, по данни на консултантската кантора JLT EB.

Това е истинска главоблъсканица за компаниите, разкъсвани между желанието си да защитят собствения си капитал и стремежа да задържат персонала си в момент, когато поради застаряването на населението хората все повече се ориентират към допълнителни  пенсии предвид мрачните перспективи за държавните пенсионни системи.

За да излезе от безизходицата, Lufthansa се опитва да договори със служителите си промяна на пенсионната система на компанията, за да се освободи от обещаната възвръщаемост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Така е , ниската доходност от лихви трябва да се компенсира от допълнителни вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
oslo
преди 9 години
Да, за тяхно съжаление са обещали фиксирана сума за пенсия. Не като в България, колкото е доходността, толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още