IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов ръст за петрола на фона на предстоящия доклад за запасите в САЩ

Икономическото възстановяване на Стария континент е много добра предпоставка за растеж на цената на суровините

13:00 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов ръст за петрола на фона на предстоящия доклад за запасите в САЩ

Енергийни стоки

Позитивният импулс в котировките на енергийните стоки продължи с пълна сила и през изминалия ден. Щатският петрол поскъпна над 54 долара за барел за първи път от месец февруари насам. В последно време суровината получи солидна подкрепа и от растящото търсене в страните от Азиатско-тихоокеанския регион и от стабилизирането на европейската икономика.

Икономическото възстановяване на Стария континент е много добра предпоставка за растеж на цената на суровините. Стагнацията, в която бе изпаднала еврозоната натежа сериозно върху стоките, намалявайки търсенето на суровини като петрола, медта и други. През изминалия ден бе публикувана поредната доза добри новини за региона, а именно ръст в бизнес активността в частния сектор на водещите страни от валутния съюз.

Данните показват ръст до 54 пункта през март в сравнение с 53,3 пункта през февруари. Икономическото възстановяване на еврозоната започва да се усеща едва месец след стартирането на финансовите стимули от Европейската централна банка.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 52,83 долара за барел. През вчерашния ден суровината проби силно над съпротивата около 53 долара за барел. Това е един много добър знак за предстоящото представяне на цената, тъй като традиционно около този период на годината котировките получават допълнителна подкрепа от започването на туристическия сезон, който стимулира търсенето на горива.

При продължаване на възходящата тенденция следващата по-силна граница на съпротива се очертава да бъде около 58,30 долара за барел. Към момента цената се котира трайно над 14-дневната пълзяща средна, което дава перспектива за възходящо движение на „черното злато“.

Ценни метали

През изминалия ден златото продължи да отстъпва от двумесечния си връх, записвайки втора поредна сесия на губеща територия. Временното охлаждане на страстите при златото вероятно се дължи на капитализацията на позиции и прибирането на печалби от страна на инвеститорите.

Новината за слабото представяне на американския пазар на труда продължава да оказва влияние на скъпоценният метал. В края на миналата седмица, докладът разпали очакванията на инвеститорите, че Федералния резерв няма да повиши лихвените равнища в близко бъдеще и това оказа солидна подкрепа на златото.

Фючърсите върху злато с доставка през месец юни поевтиняха до 1 207,36 долара за тройунция.

Въпреки двете поредни, негативни сесии за скъпоценния метал през тази седмица, настроенията на инвеститорите към златото се запазват положителни. Перспективите пред метала са добри, смятат анализатори, тъй като най-вероятно няма да станем свидетели на повишаване на лихвените равнища през следващите две срещи на Фед през май и юни.

От друга страна се очаква щатският долар леко да загуби позиции спрямо еврото и това също да окаже подкрепа на стоките.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поевтиняха с 27 цента, или 1,6%, завършвайки търговията на ниво от 16,84 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още