IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече страни настояват за графични предупреждения на цигарените опаковки

Сред държавите, използващи цветни графики, са Великобритания, Канада и Бразилия

10:12 | 07.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все повече страни настояват за графични предупреждения на цигарените опаковки

САЩ бяха първата държава, която въведе предупреждения за последиците за здравето върху цигарените опаковки. Това се случва през далечната 1965 г. В момента цигарите в САЩ се продават с текстови предупреждения, като това се прави по силата на федерален закон от 1984 г.

Днес обаче страната изостава в тренда  за добавянето на визуални графични предупреждения на тютюневите изделия. САЩ не принуждават тютюневите компании да добавят такива графики към стоките си, за разлика от други страни като Канада и Австралия, които са приели едни от най-тежките ограничения в света. Сред страните, използващи цветни графики, са Великобритания, Канада и Бразилия. Северният съсед на САЩ отчита, че след въвеждането на новото изискване един от всеки петима пушачи в страната е отказал вредния навик или е намалил цигарите.

Докато Канада беше първата страна, която добави картинни предупреждения на цигарените кутии, Австралия въведе кафяви опаковки през 2012 г. с графични предупреждения, които заемат 75 на сто от лицевата и 90 на сто от задната част на опаковката. Откакто Канада предприе първите стъпки към въвеждането на картинни предупреждения през 2001 г., броят на правителствата/юрисдикциите, които изискват тези все по-видими и страховити предупреждения, достигна 70. До 2015 г. се очаква този брой да продължи да нараства и да достигне 77.

Тази таблица показва броя на страните/юрисдикциите, които изискват производителите да поставят предупредителни изображения върху цигарените пакети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още