IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-корумпираните световни индустрии?

Извличането за нефт и добивът на диаманти са мръсни, при това по повече от един начин

17:56 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;ОИСР</em></p>

Източник: ОИСР

Известни като добивна промишленост, добивът на нефт и минното дело оглавяват нов списък със световните индустрии, криещи най-много корупция. Строителството и транспортът допълват първите три места, показва анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОИСР анализира 427 случая с подкупи при международни сделки.

В две трети от случаите става дума само за четири вида индустрии: добивна (19%), строителна (15%), транспортна (15%) и информационна и комуникационна (ИКТ) (10%), предава CNN.

Висши служители са били замесени при повече от половината случаи, като ръководители са изиграли активна роля в 12% от случаите. Те или са плащали подкупите сами, или са давали разрешение за това, разкриват данни на ОИСР.

Държавни служители и работещи за притежавани от държави компании са най-честите цели на корупцията. Служители в митниците, здравната и военната индустрия също често са получатели на подкупи.

Колкото по-висок е рангът на служителя, толкова по-висок е подкупът. Докато държавни глави и министри са били подкупвани в само 5% от случаите, те са взели 11% от общата стойност на подкупите.

От друга страна, митничарите са били обект на 11% от подкупите, но са прибрали малко повече от 1% от общата стойност.

Всички от разгледаните от ОИСР случаи са били разследвани и са достигнали до присъда.

За близо една трета от случаите властите са научили от компании, които откриват подкупите при вътрешни одити или при обединяване на счетоводствата при сливане или придобиване.

Лицата, подаващи сигнали за корупция, са замесени в само 2% от случаите.

Още интересни графики вижте тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още