IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ирландия затваря една данъчна дупка, за да отвори друга

Търси се фискална среда, с която да се привлекат авторските права в държавата, коментират от PricewaterhouseCoopers

08:34 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Ирландският финансов министър Майкъл Нуунън. Снимка: Ройтерс

В опита си да затвори една шумно критикувана данъчна дупка за чуждестранни концерни ирландското правителство е напът да отвори нова.

Новият закон, от който се очакваше да погребе известния с името "Double Irish" (Двоен ирландец) модел за пестене на данъци, ще позволи на компаниите да избягват напълно данъци върху приходите от патенти, лицензи и друга интелектуална собственост. Това би разширило съществуващото данъчно облекчение, според което сега се облагат само 20 на сто от постъпленията. Освен това в бъдеще списъците с клиенти ще са класифицират като интелектуална собственост и ще се наслаждават на данъчно облекчение.

С тези данъчни мерки, които са част от ирландския Закон за бюджета за 2015 г., фирмите получават стимул да направят от Ирландия родина на авторските им права. В допълнение и пътят им е опростен, за да се възползват от данъчните облекчения. Бенефициенти могат да бъдат и тези компании, които вече спестяват чрез модела "Double Irish", пише Wall Street Journal.

"Вместо да се намалят данъчните облекчения, те са доразвити в бюджета", казва Джим Стюарт, професор по финанси в Trinity College Dublin.

Ирландският парламент ще обсъди законопроекта през тази седмица. Очаква се текстовете да бъдат приети до края на годината.

През миналата година ирландското правителство заяви, че чрез Закона за бюджета ще сложи край на модела "Double Irish". Практиката представлява пренос на приходи, постигнати от интелектуална собственост от регистрирана в Ирландия дъщерна компания в дъщерна компания в друга страна, в която те не подлежат на данъчно облагане. 

Често "Double Irish" е свързан с друг данъчен трик, наречен "Dutch Sandwich" (холандски сандвич), който се базира на регистрирана в Холандия компании за избягване на някои данъци. С помощта на тези трикове компаниите всяка година си спестяват милиарди долари чрез данъчни убежища – при това законно.

Общият брой на компаниите, които използват този модел, не е известен. Но според данъчни експерти стотици фирми са премествали годишно десетки милиарди евро чрез Ирландия в данъчни убежища. Преди всичко технологичните и фармацевтичните компании са особено активни в този процес, казват специалисти. Сред бенефициентите могат да са и Google или фармацевтичната компания Gilead Sciences, които според различни данни са преместили свои авторски и запазени права в ирландски компании.

Базовият вариант на данъчните облекчения, според който 80% от печалбите от авторски права остават необлагаеми, са използвани през 2012 г. от най-малко 249 фирми, става ясно от документите на ирландските данъчни власти. По този начин те са спестили 108 млн. евро под формата на неплатени данъци. Въпреки това тези данни не представляват реалния обем на данъчните спестявания, тъй като фирмите нямат стимул да се подчиняват на намалената данъчна тежест за интелектуална собственост в Ирландия, ако могат да избегнат даже цялото данъчно облагане чрез трика "Double Irish".

Говорител на Google отказва коментар по темата, но заявява, „че компанията е тясно свързана с Ирландия“.

Новата данъчна политика е начин Ирландия да остане конкурентоспособна дестинация за авторските права, считат привърженици на мярката. Тя е и част от изготвен от правителството в Дъблин дългосрочен пакет от мерки, който урежда облагането на тези активи. Този пакет е познат под името "Knowledge Development Box" и трябва да включва данъчни политики, които вече съществуват във Великобритания и Холандия, но вече са попаднали в полезрението на регулаторните органи на ЕС.

„Търси се фискална среда, с която да се привлекат авторските права в държавата", казва Фиъеръл О'Рурк, ръководител на данъчното подразделение в PricewaterhouseCoopers в Дъблин.

Под натиска на САЩ и ЕС Ирландия реши да отмени данъчната дупка "Double Irish”. Тя трябва да бъде премахната от 1 януари 2015 г. Но компаниите, които в момента ползват схемата, ще могат да се възползват от нея до 2020 г. като гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още