IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Мексико новият Китай?

Европейски компании все по-често откриват представителства в страната, където условията често са по-добри от тези в народната република

12:32 | 20.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският автомобилен концерн BMW Group започва строителството на нов завод в Мексико в близост до град Сан Луис Потоси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският автомобилен концерн BMW Group започва строителството на нов завод в Мексико в близост до град Сан Луис Потоси. Снимка: Ройтерс

Скоро народната република може да загуби още един свой плюс - евтините разходи за труд. Разходите за труд направо експлоадираха през последните години. Това означава, че мексиканските работници в момента излизат съвсем малко по-скъпо от китакйците с моменти средни заплати от 6,50 долара на час.

Освен това в Китай се увеличавават и производствените разходи. „Китай преживя бум, но сега е във фаза на консолидация, така че сега по-скоро ще стагнира", казва Оливър Грол, управляващ директор в Международния отдел на Германската търговско-промишлена палата в Саарланд. Особено германските автомобилни компании са посъветвани да създават производства в Мексико, казва Колева от IW. „Автомобилната индустрия процъфтява, мрежата на доставчиците вече е добре развита".

"Мексико предлага преди всичко стабилна икономическа среда, с повече или по-малко добре функционираща правна рамка", казва Нилс Стиглиц, професор по стратегическо управление на Франкфуртския университет за финанси и мениджмънт. Тъкмо това било по-трудно в Китай и изнервяло инвеститорите от време на време. В допълнение има и сериозни екологични проблеми, особено в южната част на Китай, където има много производствени предприятия.

Мексико от своя страна е подобрил през последните години някои свои проблеми като корупцията и нарковойната. Но според Галина Колева има и друг фактор, който прави Мексико особено привлекателно за място за производство - последователната политика за свободна търговия и близостта до американския пазар.

В момента Мексико поддържа споразумения за свободна търговия с над 40 търговски партньори. По-конкретно: чуждестранните компании имат безмитен достъп до пазара в Северна Америка. Тази откритост е от стратегическо значение за много фирми -  и за немските.

Общо 1200 германски компании са представени в Мексико с 120 000 служители, особено в областта на автомобилостроенето, поддоставчиците, фармацевтичната индустрия, химическата индустрия и електрониката. В момента там се предлагат и едни от най-добрите възможности за инвестиции. Между 2009 г. и 2012 г. германския преки инвестиции се увеличават на местно равнище с над 60 процента.

Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още