IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки сложиха край на ерата на ясните обещания

Завръщането към един по-традиционен подход на водене на политика и изявления, изпълнени с нюанси, ще поставят на изпитание уменията за комуникация на банкерите

12:15 | 13.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централните банки сложиха край на ерата на ясните обещания

 

По подобен начин гуверньорът на АЦБ Марк Карни отказа да предостави яснота относно времевата рамка за повишаването на лихвите по време на последните си изявления вместо да направлява критичните нагласи на пазарите за състоянието на икономиката.

Но той също така не съумя да отправи точното послание: миналият месец инвеститорите се опитаха да приспособят своите залози, след като Карни каза, че те подценяват вероятността за по-ранно повишаване на лихвите. Следващата седмица той смекчи тона на изказа си.

Примерите на ЯЦБ и ЕЦБ показват, че вербалните ангажименти могат да се окажат неефективни освен ако не са подкрепени със смели действия. В исторически план ЯЦБ предпочиташе непрозрачността пред прозрачността, но този подход не успя да изведе Япония от обхвата на дефлацията, продължил две десетилетия.

Гувернорът на ЯЦБ Харухико Курода, встъпил в длъжност през март, свърза смелите действия с думите, когато пое ангажимент да достигне инфлационната цел на банката от 2 на сто за две години и когато удвои агресивните покупки на активи. Двойният удар отслаби йената с 8% спрямо долара и повдигна потребителските цени наполовина от целта на банката.

Дори и така Курода отговори с неясни указания. Той каза само че ЯЦБ ще се придържа към ултра гъвкавата си парична политика, докато 2-процентовата инфлационна цел не бъде постигната по „устойчив начин“. До този момент пазарите не очакват някаква сериозна промяна в курса на политиката.

Що се отнася до ЕЦБ – може би тя се изправя пред най-големия тест, тъй като се бори да потуши дефлационните рискове. След като прекара по-голямата част от изминалата година в тестване на реакциите на финансовите пазари за бъдещите си действия, през юни ЕЦБ въведе отрицателна депозитна лихва.

Президентът на институцията Марио Драги каза, че могат да последват още действия, ако се наложи, въпреки че не е ясно колко дълго той може да изчака преди да стартира програма за количествени улеснения – последното най-мощно оръжие от инструментариума на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още