IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки сложиха край на ерата на ясните обещания

Завръщането към един по-традиционен подход на водене на политика и изявления, изпълнени с нюанси, ще поставят на изпитание уменията за комуникация на банкерите

12:15 | 13.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централните банки сложиха край на ерата на ясните обещания

Водещите световни централни банки отново започват да прилагат по-непрозрачен и изкусен подход на водене на своята политика, слагайки край на експеримента от ерата на кризата с ясно формулираните послания, които подложиха на риск доверието към тях и не бяха заменени за конкретни действия, пише Ройтерс.

От Вашингтон през Лондон до Токио световната промяна от прозрачност до гъвкавост подчертава предизвикателствата, пред които се изправят централните банки, когато подлагат на тест лимитите, които може да достигне паричната политика.

Завръщането към един по-традиционен подход на водене на политика и изявления, изпълнени с нюанси, ще поставят на изпитание уменията за комуникация на централните банкери, които бяха по-смирени през последната една година, след като някои твърде специфични изказвания объркаха и разстроиха финансовите пазари.

Влошавайки състоянието на световната сцена, Федералният резерв на САЩ (Фед) и Английската централна банка (АЦБ) търсят начини, чрез които да адресират намеренията си за повишаване на лихвените проценти. Същевременно Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) вървят в друга посока.

И Фед, и АЦБ обещаха да държат лихвените проценти близки до нулата, докато безработицата в САЩ и Великобритания не спадне до определено ниво. Въпреки това безработицата в двете страни се понижи по-бързо от очакванията на икономистите, като и двете централни банки побързаха да заменят рязко остарелите си „бъдещи насоки“.

Планът бе достоен за роман. След като понижиха краткосрочните разходи по кредитирането до исторически ниски нива, за да преборят финансовата криза и дълбоките рецесии, западните централни банки започнаха да правят залози за бъдещия курс на лихвите в опит да понижат дългосрочните разходи по кредитирането с цел стимулиране на бизнес активността, търсенето на жилища и автомобили.

Председателят на Фед Джанет Йелън и много други централни банкери постоянно казваха, че по този параграф планът е успешен, въпреки че за изпълнението му са допринесли други фактори. Но Йелън, която беше заместник-председател на Фед преди да поеме отговорност за слабите места на щатската централна банка, отне товара на специфичните прогнози за курса на политиката.

Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още