IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властовите игри след изборите

От беззъба консултативна камара Европарламентът се превърна в институция, която може да се възпротивява на националните правителства

12:18 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Властовите игри след изборите

Шарън Боулс, която досега бе председател на Икономическата комисия, a на тези избори не се кандидатира повторно, подчертава, че депутатите успешно са се борили за по-голям надзор над решенията на единния банков надзор на еврозоната, който трябва да бъде създаден в рамките на Европейската централна банка във Франкфурт. Надзорът трябва да представя протоколи от своите заседания на парламента, неговият президент редовно ще бъде призован на изслушвания от депутатите.

Освен това парламентът се е наложил с искането си за това, че единният спасителен механизъм за банки в затруднение в еврозоната трябва да бъде опростен.

В последната си версия банковият съюз е по-близо до германската представа, отколкото на идеята на парламента - не на последно място, защото липсва третият стълб - един общ застрахователен депозит за еврозоната.

Европейските депутати са печелили битки и в други области. При новите правила за включване на акционерите при спасяването на банки в затруднение депутатите надделяха със своя по-твърд вариант. А данъкът върху финансовите трансакции се появи в дневния ред на ЕС отново заради идеята на депутат от ЕП.

Въпреки това най-голямото постижение на парламента в последния законодателен период е въвеждането на ограничения върху бонусите на банкерите. Това със сигурност е важен символ, макар че няма да преобразуват изцяло системата.

Избирателна активност по държави Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още