IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е трудно да се улови икономическия ефект от технологичните иновации?

Приносът на последните иновации към дългосрочния растеж на жизнения стандарт може би е значително по-малък, отколкото ентусиастите твърдят, пише Джоузеф Стиглиц

17:38 | 15.03.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо е трудно да се улови икономическия ефект от технологичните иновации?

Две неща трябва да бъдат ясни. Първо, доходността от една иновация може да не е добра мярка за нетния й принос към стандарта ни на живот. В нашия икономичекси свят, в който победителят взема всичко, иноватор, който развива по-добър уеб сайт за онлайн покупка и доставка на кучешка храна, може да привлече клиентите от цял свят, реализирайки огромни печалби, но без услугата по доставка, голяма част от тези печалби просто ще се насочат другаде. Нетният принос на уебсайта за икономическия растеж може всъщност да е относително малък.

Нещо повече, ако иновациите, като например банкомати, водят до увеличаване на безработицата, то социалната им цена (страданията на освободените от работа и бюджетните разходи за обезщетения) не е отразена в рентабилността на фирмите. Също така измерването на БВП не отчита цената на нарастваща несигурност от увеличения риск от загуба на работа. Често обаче БВП не отразява точно и подобряването на общественото благосъстояние в резултат на иновациите.

В един опростен свят, където иновацията просто означава намаляване на разходите за производство, да речем на един автомобил, е лесно да се прецени стойността на иновациите. Но когато иновацията се отразява на качеството на превозното средство, задачата става много по-трудна. И това е още по-очевидно в други области: Как може точно да се оцени фактът, че благодарение на напредъка в медицината сърдечната хирургия е по-вероятно да бъде успешна сега, отколкото в миналото, което води до значително увеличаване на продължителността и качеството на живот?

Въпреки всичко в крайна сметка човек не може да избегне неприятното усещане, че приносът на последните технологични иновации към дългосрочния растеж на жизнения стандарт може би е значително по-малък, отколкото ентусиастите твърдят.

Много усилия бяха посветена на разработването на по-добри начини за максимизиране на рекламните и маркетингови бюджети (привличането на клиенти, особено на богатите, които всъщност биха могли да закупят продукта). Но вероятно стандартът на живот щеше да се вдигне още повече, ако всички тези таланти се бяха насочили към по-фундаментални или приложни изследвания, които можеха да доведат до нови продукти.

Да, да сме по-добре свързани един с друг, чрез Facebook или Twitter, е ценно. Но как можем да сравним тези нововъведения с лазера, транзистора и картографирането на човешкия геном, всяко от което доведе до навлизането на революционни продукти?

Разбира се, налице са основания за въздишка на облекчение. Въпреки, че може да не знаем колко допринасят за нашето благополучие последните технологични нововъведения, поне знаем, че за разлика от вълната от финансови иновации, които белязаха глобалната икономика преди кризата, ефектът им е положителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
Подкрепям .... напълно !Финансовите "иновации" стоят в основата на т.нар. криза на финансово-банкерския капитализъм (за разлика от индустриалния такъв от началото на 20-век).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
от всички вас "слаба валута". Което вие усилено се стремите да постигнете, защото никакви иновации, никакви нови технологии и висока производителност не са в състояние да победят печатницата. На никого ли не му е поне малко странно, че точно когато всички технологии са по-напреднали от когато и да било в историята на човечеството, ние говорим за криза? И кой по-точно предизвика кризата, която за съжаление далеч не е отминала? Ами то в статията си е казано - виновни са иновациите, само че във финансовата сфера. На производството му няма нищо. Нито земята е спряла да ражда, нито се е свършил петрола, а всяка нова технология е по-добра от предишните. Тогава къде е проблема? Мисля, че е пределно ясно, защото той е само на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Иновациите и съвременните технологии не предизвикват желаното повишаване на жизнения стандарт поради една проста причина. На този свят, освен хора, занимаващи се с производство има и финансисти. И всеки път, когато хората от "реалния сектор" на дадена икономика, в резултат на много усилия се представят добре се намесват финансистите и с едно движение заличават всичко постигнато. Защото когато икономиката работи добре курсът на съответната валута най-естествено се повишава. Иначе казано валутата става силна. А това е нещо, което финансистите не могат да търпят и моментално включват печатницата, изтривайки по този начин резултата от труда на милиони хора с нелепото обяснение, че силната валута намалявала конкурентоспособността и за това било много добре валутата да е слаба. А слаба валута се постига главно с печатане. Е, аз мога да успокоя господа финаншистите. Слаба валута може да се постигне и по много по-лесен начин. Достатъчно е да срутите производството и ще имате така мечтаната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
verimg
преди 10 години
Добър анализ. Не предлага решения, но си заслужава да се прочете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още