IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите от премахването на корпоративния данък в САЩ?

Това ще доведе до драматично увеличение на инвестициите, производството, реалните заплати и спестяванията, смята професорът по икономика Лорънс Котликоф

11:20 | 09.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са ползите от премахването на корпоративния данък в САЩ?

Въпреки че облагането на корпорациите е безспорно от политическа гледна точка, то може да бъде голяма икономическа грешка, пише за сайта voxeu.org Лорънс Котликоф, професор по икономика в Бостънския университет.

Статията му разглежда последните изследвания, показващи, че корпоративният данък не се плаща от богатите корпоративни акционери, които могат да изнесат капитала си от страните, които имат високи корпоративни ставки.

Премахването на корпоративния данък в САЩ, примерно чрез облагане на натрупаните глобални корпоративни печалби като личен доход, може да доведе до драматично увеличение на инвестициите в страната, производството, реалните заплати и спестяванията. Значителни ползи ще получат младите и бъдещите поколения, както квалифицирани, така и неквалифицирани.

Може би най-вбесяващият аспект на политическите борби в Америка е провалът на политиците и в двете партии да се споразумеят за реформи, за които са съгласни.

Вземете, например, облагането на богатството и потреблението. Много демократи ще се радват да увеличат прогресивното облагане, увеличавайки ставките за богатите и понижавайки ги за работниците. Демократите смятат, че облагането на продажбите на дребно (потреблението) е най-регресивният данък. От своя страна много републиканци биха приветствали преминаването от подоходно облагане към облагане на потреблението, докато облагането на богатството ги ужасява.

Икономистите знаят, че замяната на данъка върху доходите с данък върху потреблението - независимо дали въведен като данък върху продажбите или по друг начин - е еквивалентно на облагане на богатството и използване на постъпленията за намаляване на данъка върху доходите.

Данъкът богатство скрит в данъка върху потреблението

Нека да вземем прочутият анимационен герой и скъперник Чичо Скрудж, който плува в басейн, пълен с 50 милиарда банкноти от по един долар. Ако правителството на САЩ наложи 34% данък върху продажбите на дребно, това няма да засегне състоянието на Чичо Скрудж, но ще засегне покупателната му способност.

Скрудж, като скъперник, няма интерес да харчите парите си. Вместо това той  вероятно ще завещае всичките си пари на своя племенник патокът Доналд Дък, който всъщност ще наследи по-малка покупателна способност заради данъка върху продажбите. С други думи, чрез завещаването на парите си Скрудж не можа да избегне косвения данък върху богатството, произтичащо от данъчно облагане на продажбите на дребно.

Лесно е да се покаже математически, че облагането на потреблението е еквивалентно на еднократно облагане на богатството или на постоянно облагане на доходите. Единствената разлика между двете е в избора на наименование на облагането за описание на техните равностойни ефекти.

Всеки данък богатство, използван за намаляване на подоходния данък, може да се осъществи чрез данък върху потреблението, съчетан с намаляване на данъка върху доходите.

Ползите от премахване на корпоративния данък: Нови доказателства

Когато става въпрос за реформа на корпоративния данък въпросът за това кой понася бремето му също е неясен. Повечето хора, независимо от политическата си ориентация, мислят че корпоративният данък се плаща предимно от богати корпоративни акционери. Но това не е непременно така.

Едно скорошно мащабно изследване, озаглавено "Симулиране на премахването на корпоративното подоходно облагане на САЩ" (Котликоф и др. 2013) категорично показва обратното. Корпоративните акционери изтеглят техния капитал и производството от страни, които налагат високи корпоративни данъчни ставки към държави, които прилагат ниски такива.

Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Какви глупости разправят. Големите риби ще си харчат парите там където няма такъв данък, а ще го отнесат обикновените хора които потребяват масово.Трябва да забранят офшорните зони и да следят капитала да се връща в икономиката не под формата на заеми. Тогава нещата ще се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
energetik
преди 10 години
Хейтъра май си ти :)Ей, това пазарните талибани съвсем се омазвате вече. Малко е плосък данък и високо ДДС, дай сега и корпоративния да нулираме (не че някой го плаща, всичко отива по офшорките).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
milioner4e
преди 10 години
То това да не става от днес за утре бе хейтър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Grosss
преди 10 години
Америка ще се превърне в голяма офшорна зона,която ще приберепарите на останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
"Авторите откриват, че премахването на корпоративния данък в САЩ, без промяна в корпоративните данъчни ставки на останалите региони, може да доведе до бързо и драматично увеличение на вътрешните инвестиции..."Да-а, логика трепач - премахваме корпоративния данък и инвестициите потичат като Ниагарски водопад ! Какво става обаче, когато и другите региони си премахнат корпоративния данък ? Може би тогава авторите ще ни предложат населението да им плаща на корпорациите, за да благоволят да инвестират ? Въпросния данък за благозвучие може да бъде кръстен "Корпоративен данък" :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още