IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не е постигнал целта си за понижаване на дългосрочните лихви

Това означава, че програмата за изкупуване на активи на щатската централна банка не е успяла да стимулирала производството и заетостта

16:33 | 15.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед не е постигнал целта си за понижаване на дългосрочните лихви

След финансовата криза от 2007-2009 г. Комисията за открития пазар на Федералния резерв започна програмата си за количествени улеснения, чрез която изкупува дългосрочни частни и правителствени ценни книжа в опит да намали дългосрочните лихви.

Дългосрочните лихви спадаха значително в дните, в които Фед оповестяваше своите конкретни операции. Целта на програмата обаче бе да свие дългосрочните лихви под нивата, които те биха имали иначе, за да се стимулира съвкупното търсене и съответно производството и заетостта.

Анализ на Дейниъл Торнтън, поместен на сайта на клона на Фед в Сейнт Луис, сравнява връзката между доходността по дългосрочните ДЦК на САЩ и тази на страни, които не предприеха количествени улеснения в този период.

Ако програмата на Фед е намалила доходността на щатските ДЦК под нивата, на които те щяха да бъдат без програмата, то доходността им трябва да се е понижила спрямо тази на ДЦК от държави, които не прибегнаха до покупка на активи.

Долната графика показва спреда между номиналната доходност по британските, немските и френските 10-годишни ДЦК и съответните американски книжа в периода януари 1998 – ноември 2013 г. .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Ако Фед и другите ЦБ започнат да кредитират ПРЯКО реалната икономика, това всъщност ще има възпиращ ефект защото това кредитиране ще бъде (трябва да бъде!) много по-консервативно, с много по-добро обезпечаване. За сравнение - на другия полюс са бързите кредити - без обезпечения, с високи лихви, силно спекулативни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Понеже непрекъснато се появяват подобни статии започвам да си мисля невероятното. А то е, че наистина има хора, които си мислят, че печатането на пари може да се отрази благоприятно на икономиката. Какво да се прави - човешката глупост е единственото, на което наистина може да се разчита. От колко десетилетия ги изучавам глупаците и те не спират да ме изненадват. Сигурен съм, че това е единственото наистина безкрайно нещо във вселената. С просто око и за най-незапознатия е очевидно, че наливането на ликвидност не дава добри резултати, ама опитите продължават. Може да сме ***, но пък за сметка на това сме упорити. Една наистина убийствена комбинация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"централна банка не е успяла да стимулирала производството и заетостта"----------------И какво излиза - че нарочените за трансмисия финансови пазари не трансмитират. Извод - Фед (а и останалите ЦБ) следва да пристъпят към ПРЯКО кредитиране на реалната икономика. Демек без посредничеството на търговски и всякакви други банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
прокламираните-общоизвестни цели, нямат нищо общо и като правило са обратни на реалните, които именно се показват и чрез резултата в реалността! - защото в противен случай, неотменно следва, че всяка *** е по-умна от печатарите и архитектите, чрез налагане на субективния извод (1) - "Колко са *** тези отгоре!" /следствие от факта, че никога не става това което се поставя пред обществото като цел/ - но после винаги неотменно ТЯ /***/ обективно плаща сметката :)))))))) ... чрез права, свобода и собственост!(1) показва незаменимата полза от субективния идеализъм за правилното маймунотворчество! В противен случай маймуните биха видели истината чрез резултата и клетката на ТВ-реалността в която са поставени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Баш - ФЕД си свърши работата идеално. Въпроса е, че я свърши за богатите, а не за масите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Не съм съгласен с тази статия - Програмата постигна това, което трябваше - светът отново беше излъган, че всичко е нормално и че може да продължи да се движи и да се трупа планина от дълг, без да има последствия за това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още