IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият процент от обществото държи половината световно богатство

Състоянието на 85-те най-заможни милиардери се равнява на това, с което разполагат общо 3,5 млрд. души по света

09:30 | 20.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-богатият процент от обществото държи половината световно богатство

Общото състояние на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,5 млрд. души на планетата. Изчислението е резултат от анализа на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти.

В доклада си глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард долара. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

Най-богатият един процент от световното население разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара, или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството. Това се равнява на половината от общото световно богатство.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовават глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показва, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десетима души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население са се оказали обеднели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
interim
преди 10 години
В съвремената икономика на фалшиви пари, лесно се правят нови, стига вече да ги имаш. Това е истината. Преди, за да направиш пари трябва да създадеш нещо. Сега всичко е въпрос на деформирана икономика в която хората с пари просто спекулират и променят просто законите ако нещо сгафят. А други си скъсват *** от работа и поемат рисковете да изграждат истински бизнес... Това причината защо съвременната финансова система загива и няма как да има такова нещо като "възстановяване" и "растеж". Какво да порастне? Сметките на мафиотите които дирижират цялото фиаско? Икономиката я създава средната класа. Без нея има само крепостничество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 10 години
Няма как да не е така, дори при прогресивни данъчни скалиПрост пример, изкарваш 1 000 лв., харчиш 1 000 лв. В чистия случай, няма как да ти останат пари, за да стигнеш до ситуация "парите да работят за теб, а не ти за пари". Богатите обаче са в ситуация "парите да работят за тях". Тоест богатия може да врътне една сделка за 1 час и да изкара милиони, а обикновения човек (без ресурса пари) и 12 часа на ден да работи, за 100 години няма да изкара милиони. Оттук и поговорките "пари при пари отиват" и "трудното е до първия милион". Това е нещо като момент в който парите почват да работят за теб, а не ти за тях.Живота определено е забавен. Добър актьор, певец, танцьор, цигулар може да гладува, докато добър програмист, спекулант, инжинер, счетовидител да изкарва добра заплата. Много зависи с какво си се захванал. При компаниите е същото. И най-добрата компания в куц сектор едва ли е по-добре финансово от най-слабо управляваната в супер сектор.....Аномалиите на живота. Затова ми е много забавно, когато някой погледне постфактум и каже "да са учили и да изкарват". Този който го казва много лесно е можело да учи (се захване) с грешното нещо и да не изкарва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Концентрацията на ресурси в ръцете на малцина по принцип не е чак толкова опасна тенденция ако предположим, че тези хора са най-способните да взимат правилни инвестиционни решения. Проблемът обаче идва ако тези решения не са чисто пазарни, а целят забогатяване чрез корумпиране на политици и т.н.Друг сериозен проблем е наследяване на огромни суми, защото наследниците не винаги са надарени със способностите на предците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още