IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

През първото тримесечие развиващите се пазари извън Европа ще запазят тенденцията на изоставане спрямо развитите, се казва в анализ на банката

20:23 | 09.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

Глобални пазари на акции: възвращаемостта на риска продължава да е по-атрактивна в сравнение с много алтернативи с фиксирана доходност

Райфайзен очаква дългосрочната доходност на държавните ценни книжа в САЩ и еврозоната да нарасне в течение на годината поради ускорения икономически растеж. В края на ноември доходността по 10-годишните облигации на САЩ прекоси 3% за пръв път от юли 2011 г. насам.

С изключение на Русия и Турция доходността на държавните ценни книжа в региона на ЦИЕ е относително ниска. Докато доходността в еврозоната нараства през 2014 г., анализаторите очакват паралелно развитие и за държавните ценни книжа в страните от ЦИЕ, с ръст от около 50–70 базисни пункта спрямо края на 2013 г.

В светлината на често реално ниското или негативното представяне на сигурните инвестиционни алтернативни с фиксирана доходност съотношението спрямо възвращаемостта на риска при глобалните акции изглежда балансирано, дори спрямо очакванията на банкерите за съживяване на производството и умереното ускорение на растежа на приходите през 2014 г.

Изтощението при цикъла на приходите ограничава потенциала за цените на акциите в САЩ, а спрямо европейските акции икономистите проявяват афинитет. Положително влияние оказват продължаващата стабилизация на растежа в Европа, перспективата за увеличаваща се доходност и спредове, умерените оценки и липсата на инвестиционни алтернативи с висока доходност.

За региона на ЦИЕ анализаторите на Райфайзен Рисърч очакват като цяло потенциал за догонване на индексите на капиталовите пазари. Все пак прогнозите за представянето за 2014 г. са доста различни и са в рамките на 6–13%.

В Полша банкерите очакват ръст на печалбата за 2014 г. с умерените 2,5%. Оценката за съотношението P/E от 13 исторически погледнато е умерено и малко над нивата в Западна Европа. В допълнение на това полското правителство разкри повече детайли около пенсионната реформа и частните пенсионни фондове могат да сменят позициите си като станат нетни продавачи по-бързо от очакваното, обяснява Брециншек по-ниската си оценка за полския индекс.

С представяне от плюс 26% румънският BET бе ясният лидер за 2013 г. Политическите и икономическите условия представляват добра основа за представяне над средното на индекса в Букурещ. Правителството си върши работата и запазва бюджетна дисциплина. Говорейки фундаментално, оценките на румънските акции изглеждат атрактивни, въпреки ръста в цените им, споделят от Райфайзен. По отношение на индекса очакванията на банкерите за съотношението Р/Е за 2014 г. е 6,5.

Противно на казаното в анализа родният индекс SOFIX се извиси над всички индекси в региона на ЦИЕ. За 2013 г. той отчете ръст от близо 42%. Политическата обстановка и общественото недоволство не оказаха негативно влияние на капиталовия ни пазар. Родните анализатори очакват 2014 г. също да бъде силна и са оптимисти за новите емитенти на пазара.

Цел за ATX: 2 800 пункта до края на 2014 г.

Видимото подобрение на макроикономическите данни би трябвало да са водещата сила за капиталовите пазари през 2014 г., коментират експертите в анализа. Също така продължаващата среда на ниски лихвени проценти оказва подкрепа на акциите като клас активи. Допълнителното намаляване на риска и по-добрите пазарни условия правят инвестициите в акции в региона по-атрактивни, смятат анализаторите на Райфайзен Центробанк. Очакванията им за съотношение Р/Е на ATX за 2014 г. са 11,9.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ало на какъв боб гледате? Врачките май станаха повече от химикономистите в бранша :) Срам! Срам! Срам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не знам дали това интервю, директора го е давал в разгара на новогодишната нощ, леко разконцентриран, обаче в едно изречение да се казва, че страните, ориентирани към реформи ще се представят по-добре и буквално в следващото съобщава, че НЕ очаква забележителни подобрения в растежа на страните от БРИК поради стартиране на структурни промени ... не знам, дано да е само около нова година. Иначе аз оня ден си закрих и последната активна сметка из клоновете на РББ (май добре съм направил).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още