IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алтернативни измерители на националните кредитни рейтинги

Основната цел на фискалните политики по време на кризата бе да поддържат добър кредитен рейтинг, което доведе до мерките за икономии

18:11 | 02.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Алтернативни измерители на националните кредитни рейтинги

Финансовата криза постави рейтингите на ЕС и САЩ във фокуса по начин, който досега не бе виждан. Преди се приемаше за даденост, че всички правителства от еврозоната могат да вземат заеми при приблизително същата лихва като Германия и че САЩ, Великобритания и Германия имат топ ААА рейтинг, пишат в сайта voxue.org Вито Полито, старши икономически лектор от Университета на Бат и Майк Уикънс, професор по икономика от Университета в Йорк.

След кризата рейтингите на САЩ и Великобритания бяха понижени с една степен през 2012 г., а на няколко държави от еврозоната рейтингът бе свален по-сериозно в средата на 2011 и началото на 2012 г., след като рискът им от неплатежоспособност нарасна съществено. Всичко това засегна драматично фискалните политики, доверието в институциите и управлението на ЕС, както и в кредитните агенции.

Досега се приемаше, че ролята на фискалната политика по време на рецесия е да стабилизира производството и заетостта. В страните, засегнати от кризата, първата грижа на фискалната политика бяха растящите нива на дълг, възможността за неплатежоспособност, необходимостта да се поддържа достъпът до капиталовите пазари и цената на финансирането. Следователно основната цел на фискалната политика бе да поддържа добър кредитен рейтинг или да го подобри. Това доведе до мерките за икономии, въпреки че безработицата бе висока и се покачваше.

Агенциите за кредитен рейтинг и европейската комисия

Трите основни източници на рейтинги са водещите агенции Fitch Ratings, Moody’s Investors Service и Standard & Poor’s, като кризата усили влиянието им. В същото време обаче те бяха обвинявани за различни неща. Като резултат от свалянето на рейтингите на държави от еврозоната те бяха обвинявани, че са изострили дълговата криза във валутния съюз и че са допринесли за увеличаването на разходите за финансиране над устойчивите нива за много държави. Те обаче бяха обвинявани и че не са предвидили дълговата криза и че са понижили рейтингите твърде късно.

През ноември 2011 г. ЕК публикува предложение за по-строги правила относно рейтинговите агенции, за да станат те по-прозрачни и отговорни и за да се увеличи конкуренцията в сектора. Комисията подчерта ролята на конфликтите на интереси, политическото вмешателство и неефективностите в методологиите на рейтинговите агенции. Предложението също така препоръча създаването на европейска рейтингова агенция, която да неутрализира влиянието на американските. Впоследствие планът за европейска агенция бе изоставен заради високите му разходи.

Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Аве к'ви са тия глупости ве - кредитни рейтинги на държави и вероятности от неплатежоспособност?! Държавите НЕ са нормални стопански субекти и следователно не могат и не трябва да се оценяват като такива. В противен случай трябва да се разработят и общовалидни правила и процедури за фалит на държави. Така, както има такива правила и процедури за стопанските субекти. Иначе що за дивотия е да се оценява вероятност от неплатежоспособност при положение, че самото понятие "неплатежоспособност" не е дефинирано (правно) за държавите?! Баси и идиотизма дето цари в тоя свят...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още