IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената да създадеш iPhone

Нелегални имигранти се озовават в порочния кръг на технологичния бизнес, докато търсят пътя към добрата заплата

08:23 | 21.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер показва iPhone 5. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер показва iPhone 5. Снимка: архив Ройтерс

 

От своя страна малайзийската полиция е известна с това, че малтретира имигранти. Малцината, които посмяват да излязат, казват, че полицията ги преследва за пари. Повечето мъже са изпратили почти всичките си пари вкъщи, но тези, които имат, в крайна сметка ги харчат за храна. Първите, които гладът застига, са група млади мъже, които започват да ядат на кредит в местен ресторант. Собственикът ги отпъжда, когато разбира, че са загубили работата си. Скоро всички започват да гладуват и ги застига мисълта, че скоро ще умрат.

Гладът и страхът се превръщат в гняв, част от мъжете буйстват, чупят прозорци. Когато полицията пристига, не арестува никого, а нарежда на компанията да храни мъжете. Доставките на храна започват, а след това им уреждат полети обратно към дома. На 21 февруари той получава паспорта си и отлита, цели два месеца, откакто последно е работил.

Много от работниците се завръщат в Непал, като дължат пари на различните посредници. Дори тези, които успяват да се разплатят, живеят несигурно. Някои продават земята си, за да изплатят главницата и лихвите.   

Донг намира работа във фабрика за обувки в Катманду, където му плащат по 3 долара за 12-часова смяна. Получава по-малко от 90 долара на месец, а дължи около 300 долара годишна лихва. Това означава, че почти една трета от годишния доход на семейството отива за изплащане на задължението.

В отговор на Bloomberg Businessweek от Flextronics заявяват, че ще изпратят група, която да провери какво точно се е случило във фабриката. Почти всички от повече от 40-те служители на компанията, които са интервюирани в Непал, казват, че днес са по-зле финансово именно заради проблемната си работа.

Почти всички от интервюираните в Непал служители на Flextronics казват, че са по-зле от днес за пътуването им във веригата за доставки на Apple. От своя страна компанията загуби милиарди от пазарната си стойност миналата година, тъй като не успя да произведе достатъчно телефони, за да задоволи търсенето. Това е един от факторите, които доведоха до 20 на сто спад в цените на акциите на Apple през 2012 г.  Това само подчертава важността на скоростта във веригата за доставки и днес Кук повтаря стратегията на агресивно производство и ускорени графици.

„Apple е лидер в разкриването и предотвратяването на злоупотребите с работниците имигранти“, отбелязва говорителят на компанията Гейдър. По думите му тя е била първата в сферата на технологиите, която е помогнала на служителите, които са били таксувани прекалено високо. Освен това тя разследва всякакви опити за робски труд при направата на нейните продукти и непрекъснато проверява веригите за доставки.

Според говорителя на Apple компанията наскоро е актуализирала и кодекса за поведение и изисква от доставчиците директно да интервюира работниците, които са наети чрез трудови посредници. Това е друг начин за премахване на неетичните практики. Bukit Raja на Flextronics вече не е във веригата за доставки на Apple.

От Flextronics отказват да обсъждат подробностите около съдбата на 1500-те мъже, транспортирани в Малайзия.

„Моля разберете, че Flextronics не е в състояние да отговори на въпроси, които са специфични за нашите клиенти, както и за това, което правим за тях, тъй като става дума за споразумения, които са конфиденциални“, обясняват от Flextronics. Компанията твърди, че е загрижена за твърденията за прекалено високи такси при наемане на работниците и ангажирана с благосъстоянието на всички служители. Освен това предстои обстойно разследване на случая и извършването на всички необходими действия за промяна на ситуацията.

Миналата година, по време на представянето на iPhone 5, Кук заяви, че Apple никога не е била по-силна, благодарение на всеотдайността и креативността на всички нейни служители по целия свят.

„Тяхната работа има реално значение, защото предоставянето на революционни продукти води до истинска промяна в живота на хората“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 2
troika
преди 10 години
Тяхната работа има реално значение, защото предоставянето на революционни продукти води до истинска промяна в живота на хората, обясни той.Хахахахах определено е прав, живота им се е променил коренно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още