IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената да създадеш iPhone

Нелегални имигранти се озовават в порочния кръг на технологичния бизнес, докато търсят пътя към добрата заплата

08:23 | 21.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер показва iPhone 5. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маркетинг директорът на Apple Фил Шилер показва iPhone 5. Снимка: архив Ройтерс

Алок Тапария, управляващ директор на Manpower Transworld, друга от четирите брокерски компании, твърди, че е получил ясни инструкции какви хора да доведе. По думите му срокът е бил толкова кратък, а Flextronics е изисквала толкова много хора, че не е имало възможност поръчката да бъде изпълнена без търсене на хора от селата дори в най-недостъпните места в Хималаите.

Това, което следва, според Тапария, е абсолютно безумие. Дори представителят на непалското правителство Сурия Бандари, който одобрява разрешителните на чуждите работници, казва, че е залят от обаждания от Малайзия и Непал. Той твърди, че в тези моменти е затрупан от молби разрешителните да бъдат издадени бързо и да се прескочи задължителният седемдневен период за изчакване.

Бандари, който вече е пенсионер, не крие, че е бил под огромен натиск. По думите му ясно му е било обяснено, че мъжете ще бъдат необходими за работата по новия модел iPhone и изпращането им би било добро за Непал. „Ловът“ на работници застига и 27-годишният Бибек Донг, който получава телефонно обаждане, докато пакетира мляко в Катманду. Мъжът е баща на новородено и се грижи не само за жена си и детето си, но и за други членове на семейството си. Поканата ще промени напълно живота му.

Вече цели 10 години групи като Verité, неправителствена организация от Масачузетс, предупреждава за случващото се с чуждестранните работници, които произвеждат електроника в страни като Малайзия. До голяма степен опасенията им бяха засенчени от проблемите на монтажните заводи в Китай. Но Verité твърди, че условията в Малайзия може да са подобни с една ключова разлика – мениджърите на фабриките често контролират правото на доведените работници да напуснат.

От Apple откриха това по време на одита на тайванска фабрика през 2008 г., където паспортите на служителите бяха намерени на „безопасно“ място. Мениджърът твърди, че работниците дължали пари на работодателите си, така че той държал паспортите им, за да си гарантира, че ще се отплатят. Тогава от Apple осъзнават, че много имигранти могат да бъдат заставени да останат в чужбина, защото паспортите им са иззети, а на главите им тежат дългове и лихви.

За всичко това компанията обвинява компаниите, които разчитат на скъпо платените и взискателни брокери, набиращи персонал.

Тъй като тези проблеми са широко разпространени в индустрията, през 2009 г. Apple се опита да блокира работата на служители, които са били таксувани с повече от една заплата от брокерите. Въпреки това проблемите се влошават. Миналата година проверките на компанията показаха, че таксите, плащани от работниците, извън определена от компанията граница, възлизат на 6,4 млн. долара.

За сравнение през предишните четири години взети заедно, работниците са платили общо 6,7 млн. долара. Освен това през миналата година Apple провери по-малко фабрики, отколкото през 2011 г. След случилото се компанията нареди да върне обратно работниците, които са таксувани отвъд лимитите.

Един от заводите, в които са открити прекалено завишени такси през миналата година, е Bukit Radja Flextronics в Куала Лумпур, където се озовава 27-годишният Донг заедно със свои сънародници. Flextronics е един от десетте най-големи доставчици на Apple, а оценките на Bloomberg Industries показват, че за компанията работят около 150 000 работници в 30 страни. iPhone е най-известният продукт, по който работят, но служителите се грижат и за компоненти на Lockheed Martin и Ford Motor, както и за повече от 1000 други клиенти в почти всички сфери на бизнеса.

„Няма почти нито един клиент в сферата на технологиите, както и много извън тази верига, с когото да не работим“, отбелязява главният изпълнителен директор на Flextronics Майкъл  Макнамара на 30 май тази година.

Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 2
troika
преди 10 години
Тяхната работа има реално значение, защото предоставянето на революционни продукти води до истинска промяна в живота на хората, обясни той.Хахахахах определено е прав, живота им се е променил коренно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
georgi.benevolenet
преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още