IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите разходи за труд поставят развиващия се свят в неизгодна позиция

След две години стойността на аутсорсинга в Китай ще бъде равна на разходите за производство в САЩ, посочват от AlixPartners

14:15 | 20.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растящите разходи за труд поставят развиващия се свят в неизгодна позиция

Въпреки притесненията на развиващите се пазари относно бъдещето на програмата за количествени улеснения на Федералния резерв по-големите насрещни ветрове могат да дойдат от друго, далеч по-неочаквано място – разходите за труд и конкурентоспособността.

Според изследване на Credit Suisse възвръщаемостта на собствения капитал в развиващите се икономики отстъпва на развития свят, най-вече поради силния ръст на заплатите.

"Растежът на заплатите в развиващи се пазари изпреварва общата инфлация и застрашава сърцевината на прохождащата конкурентоспособност на пазара на труда", се посочва в официално становище на швейцарската финансова институция.

Изготвено от компанията за човешки ресурси Aon Hewitt проучване, публикувано по-рано през октомври, също показа, че средната заплата в развиващите се икономики се покачва по-бързо от тази в развитите. Според доклада средният очакван растеж на заплатите в Африка, Азия, Латинска Америка и Близкия Изток през настоящата година е в диапазона 5,8-7,2%, докато в Северна Америка и Европа е между 2,9% и 3,7 на сто.

Делът на заплатите като част от брутния вътрешен продукт (БВП) в развитите икономики остава нисък на фона на бавното възстановяване. В развиващите се страни пък измерителят e нараснал с 200 базисни пункта в последните три години, сочат още данните на Credit Suisse.

Други анализи също отбелязват възможността за засягане на конкурентоспособността на развиващия се свят.

"Възраждащото се търсене в САЩ, Япония и Европа засега не успява да се трансформира в по-силни и убедителни доставки от Азия", отбеляза Фредерик Нойман, съръководител на отговарящото за азиатските икономики звено в HSBC.

"Тенденцията е очевидна сред редица индустрии, като дори текстилна промишленост и електрониката се преместват обратно в Съединените щати, например", допълни още експертът.

Данните от световният производствен център – Китай, също отчитат спад на конкурентните предимства. В доклад от април консултантското дружество AlixPartners отбеляза, че стойността на аутсорсинг производството във втората по сила икономика в света ще бъде равна на разходите за производство в САЩ след едва две години.

Почасовото заплащане ще расте със стабилни темпове поради повишаването на минималното работно заплащане в Китай. Поради това се очаква конкуренцията за труд да принуди производителите да плащат повече за привличане на квалифицирани работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ето кое ще балансира наново световната икономика: Негативните ефекти на глобализацията. Ала страните от южна и централна Азия имат голям неизползван ресурс в лицето на вътрешното търсене, докато за Запада, такъв почти не е останал. Става все по-интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още