IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет продължава да бере плодовете на своите инвестиции

Инвестициите на легендарния инвеститор, направени по време на финансовата криза, продължават да му се изплащат

08:53 | 08.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Определено има защо милиардерът Уорън Бъфет да се радва на своите инвестиции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Определено има защо милиардерът Уорън Бъфет да се радва на своите инвестиции. Снимка: Ройтерс

Големите придобивания като това от 2010 г., когато компанията на Бъфет си купува железопътния оператор BNSF Railway за 26 млрд. долара са вече трудно откриваеми. След като заедно с възстановяването на икономиката цените се покачиха, Бъфет се жалва, че липсват преобразуващи сделки, в които да вложи свободните си капитали.

И други известни компании освен Mars, притиснати от затягането на кредитния пазар, виждаха Бъфет като кредитор от последна инстанция. Освен така необходимия им капитал, компаниите искаха нещо далеч по-ценно – Бъфет да потвърди техните дългосрочни прогнози за развитие. След като потърсиха помощта на Berkshire Hathaway, акциите на тези компании поскъпнаха рязко.

За 6 големи сделки Berkshire Hathaway е инвестирала около 26 млрд. долара. Бъфет използва огромна част от свободните средства на компанията си, за да предложи атрактивни кредитни условия на нуждаещите се и ето, че инвестициите му се изплащат.

Една от последните такива сделки бе през 2011 г., когато Бъфет отпусна кредит на Bank of America в размер на 5 млрд. долара. Освен в банката и в Mars той има инвестиции и в Goldman Sachs Group, Swiss Re, Dow Chemical и General Electric. От някои от тези сделки Бъфет все още извлича дивиденти.

След като икономиката започна да се възстановява, а кредитът стана по-достъпен, все повече компании се възползват от възможността да изкупят обратно свои акции, притежавани от Berkshire, но по условия, посочени от собственика й.

Dow Chemical, която зае 3 млрд. долара от Berkshire, за да финансира придобиването на Rohm & Haas през 2009 г., сега заявява, че основен приоритет пред нея е да изкупи обратно книжата си.

Делът на Berkshire в Bank of America може да се изплаща с години. Инвестираните през 2011 г. 5 млрд. долара добавят още 300 млн. долара към годишната печалба преди данъци.

Миналата седмица Berkshire се превърна в един от най-големите акционери на Goldman Sachs Group със своя дял от 2,1 млрд. долара, след като Бъфет приключи петгодишната си инвестиция, посредством която той инвестира 5 млрд. долара в банката. Berkshire закупи 50 хил. привилегировани акции на Goldman Sachs, по които банката трябваше да плати годишен дивидент в размер на 500 млн. долара. След като през 2011 г. банката изкупи обратно акциите си, тя плати още 500 млн. долара на Berkshire като премия.

Първоначалната сделка позволява на Berkshire да купи още 43,5 млн. обикновени акции за още 5 млрд. долара, което би направило компанията на Бъфет най-големия акционер в Goldman Sachs. През март обаче банката променя условията, по които може да стане това, като Berkshire не плаща нищо за промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
oligarha
преди 10 години
Нечовешка успеваемост на инвестициите му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още