IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандската икономика заплашва възстановяването в еврозоната

Страната рискува и максималния си кредитен рейтинг, който засега се крепи само на излишъка по текущата ѝ сметка, смятат анализатори

18:06 | 23.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Холандската икономика заплашва възстановяването в еврозоната

Срив на жилищния пазар, нарастваща безработица и слаб растеж оставят оценяваната с максимално висок рейтинг холандска икономика на ръба на понижаването му, твърдят от CNBC.

Анализатори обаче смятат, че на риск е изложен не просто кредитният рейтинг на страната, а при наличието на политическо напрежение и слабото вътрешно потребление – едва прохождащото възстановяване в еврозоната.

Холандската икономика се сви с 0,2% през второто тримесечие, като това е най-слабото постижение за страна от ядрото на еврозоната. Нивото на безработица достигна 8,7% през юли, докато през януари бе едва 7,5%. Цените на жилищата са се понижили средно с 5% на годишна база през миналия месец, след като през юни бе отчетен спад от 9,6%.

Вследствие на това Deutsche bank понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на страната до -1,1% през 2014 г. и до 0,4% през 2014 г.

„Холандия е по-близка до периферията с драматично повишаващата се безработица, увеличаващи се фалити на компании и икономическо доверие, което ги отделя от групата на страните с максимален рейтинг и се насочва към нивата на държавите в криза“, пишат в своя бележка анализаторите в лондонския филиал на Deutsche Bank Пол Рейнълдс и Мърейд Смит.

Не по-приятен тон използват Роджър Бутъл и Джонатан Лойнис от Capital Economics. „Представянето на холандската икономика през последните няколко години бе скапано“, посочват те в своя бележка от вчера. „Холандия е затънала в продължителен спад въпреки относително краткия предкризисен бум“, добавят анализаторите.

Крехката перспектива пред Холандия нанася удар по надеждите, че държавите от ядрото на еврозоната ще успеят да изтеглят тези от периферията от рецесията, смятат Бутъл и Лойнис.

Те твърдят, че високият излишък по текущата сметка на страната може и да ѝ е помогнал да запази максималния си кредитен рейтинг, но означава, че вносът от останалите страни от еврозоната е нисък. „Заради спада на вътрешното търсене излишъкът по текущата сметка вероятно ще се задържи на историческия си връх, но ще затрудни сериозно външните корекции за всички държави от периферията“, изтъкват анализаторите.

Междувременно редовни социологически проучвания сред холандската общественост показват нарастващо разочарование от управляващата коалиция. Публикувано през тази седмица изследване на Peil.nl предполага отдръпване от двете най-големи партии в управляващата коалиция, като облагодетелствана в най-голяма степен от това развитие е антиимиграционната партия на Геерт Вилдерс. Ако изборите бъдат проведени утре, партията на Вилдерс би спечелила най-много места в парламента на страната.

Рейнълдс и Смит пишат, че Холандия рискува да загуби политическия консенсус, осигуряващ финансовата стабилност на страната, а това на свой ред би изложило максималния ѝ кредитен рейтинг на риск. „Политическите търкания нарастват. Социологическите проучвания насочват към спад в подкрепата за правителството, а радикалните партии от лявото и дясното политическо пространство са двете най-популярни в момента“, изтъкват те.

От Capital Economics добавят, че икономическите затруднения на Холандия означават, че местните гласоподаватели е по-вероятно да втвърдят противопоставянето си на вливането на ликвидност и на страбилизиращите програми за изкупуване на активи, които подкрепиха периферията на еврозоната.

„Продължителният натиск върху холандските домакинства е вероятно също да затвърди отношението им спрямо периферията на еврозоната. Естествено, те може би ще са по-склонни да намерят извинение за фискалните цели на периферията, като се има предвид постоянните дефицити на собственото им правителство“, твърдят Бутъл и Лойнис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
.... Намирам заглавието "Холандската икономика заплашва възстановяването в еврозоната" за универсално. Думата "Холандската" може да се заменя произволно с думите: "Гръцката", "Френската", "Испанската", "Португалската" и още такива ... - Странно ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
.... Намирам заглавието "Холандската икономика заплашва възстановяването в еврозоната" за универсално. Думата "Холандската" може да се заменя произволно с думите: "Гръцката", "Френската", "Испанската", "Португалската" и още такива ... - Странно ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още