IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда е от значение, но не е всичко за растежа

През последните 20 години в развитите страни производителността растеше средно с 1,5-2% на година, но вече не е така

18:15 | 22.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителността на труда е от значение, но не е всичко за растежа

Дали тези мрачни цифри просто отразяват бавното темпо, с което двете англоговорящи страни излизат от рецесията, и в последствие ще отчетат напредък, или просто това е сигнал, че следва нещо по-лошо? Андрю Смитърс се страхува най-вече от второто. Също като съвременните икономисти, той се съсредоточава върху количествено измеримите съотношения.

Най-лесна за измерване е връзката между инвестициите и производителността на труда. Но въпреки трудовете на редица икономисти с леви убеждения по тази тема - от времето на министър-председателя на Великобритания Харолд Уилсън насам – съществува малка връзка между инвестициите и растежа в дългосрочен план.

Вместо това си струва да насочим вниманието си към съотношението между инвестициите в капитал и производството (incremental capital to output ratio, или ICOR). Той измерва какъв ръст на инвестициите е нужен, за да нарасне производството с единица. Колкото по-ниска е неговата стойност, толкова по-ефективна ще бъде икономиката.

Показателят е най-точен при дългосрочни периоди, в които се намалява влиянието на бизнес цикъла. По този показател икономиките на САЩ и на Великобритания изглеждат по-ефективни в сравнение с тези на Япония и Германия.

Ако погледнем в средносрочен период, Смитърс се опасява, че ръстът на ICOR на САЩ е нещо повече от преходна фаза и производителността, която носят новите капитали на САЩ, е намаляла наполовина. Ако вземем предвид стойностите на двата показателя – тенденцията при производителността на труда и ръста на работната сила в САЩ - Смитърс вярва, че възстановяването на САЩ скоро ще достигне инфлационната цел и ще потвърди оптимизма на Федералния резерв.

Що се отнася до политическите заключения, мнението на Самюъл Бритън се различава от това на Смитърс. И до днес САЩ продължава да е най-богатата държава на света. Библиотеката на Financial Times е претъпкана от трактати за това как американският бизнес трябва да се вземе в ръце.

Но да предположим, че добрите съвети не се спазват. Преразпределението в полза на по-ниско платените и на обществените услуги не е лошо за икономиката на САЩ. Някои са на мнение, че преразпределението е отишло твърде далеч. Все пак за него има още дълъг път.

Производителността на труда във Великобритания е далеч под тази на САЩ. Обикновеният британски гражданин ще извлече полза, ако показателят се приближи до стойностите на американския. Това може да наложи основни промени на модела, представен от експертите по управление и ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още