IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Волатилните щатски ДЦК застрашават глобалната икономика

Оттеглянето на паричните стимули от Фед ще доведе до рязък скок в доходността им, което ще оскъпи финансирането и за други развити икономики

11:37 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Волатилните щатски ДЦК застрашават глобалната икономика

Прогнозата на ОИСР за Япония

Несигурното е бъдещето и пред японските правителствени облигации. През последните няколко седмици те се оказват необичайно колебливи, а това е рисковано за финансовата стабилност на държавата.

От една страна извършването на количествени улеснения ще породи спад в доходността. От друга страна пък очакваната висока инфлация заради промените в паричната политика може да доведе до ръст. В зависимост от това кой от ефектите ще доминира това ще се отрази върху нивата на дълга и фискалната стабилност.

Скокът в доходността на японските правителствени облигации миналата седмица породи въпроси как правителството ще се справи с увеличените разходи за финансиране на поетия дълг. Основното предизвикателство пред Япония остава запазването на устойчивите фискални позиции, като целта е да не бъде сринато доверие във финансовите й пазари.

Според ОИСР една промяна в американската парична политика трябва да бъде добре обмислена и осъществена едва тогава, когато бъдат изяснени причините за необходимите промени и как ще бъдат внедрени решенията. Облекченията пред паричната политика вероятно ще доведат до резки промени в доходността на правителствените облигации, създавайки риск за перспективите пред световната икономика.

ОИСР свали прогнозата си за икономическия растеж на САЩ през 2013 г. до 1,9% в сравнение с очакваните 2%. За 2014 г. организацията предвижда 2,8% ръст. Световният брутен вътрешен продукт се предполага, че трябва да нарасне с 3,1% тази година, а през 2014 г. - с 4% в сравнение с първоначално предвижданите 3,4% и 4,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още