IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Волатилните щатски ДЦК застрашават глобалната икономика

Оттеглянето на паричните стимули от Фед ще доведе до рязък скок в доходността им, което ще оскъпи финансирането и за други развити икономики

11:37 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР: Волатилните щатски ДЦК застрашават глобалната икономика

ОИСР очаква икономиката в еврозоната да се свие с 0,6% през 2013 г., което е повече от очаквания спад от 0,1%. Световната икономика се движи нагоре, но различията между страните и регионите се отразяват на желания напредък. ОИСР посочва исторически високите нива на безработица като основно предизвикателство пред правителствата на страните.

ОИСР препоръчва заедно с намаляването на основния лихвен процент ЕЦБ да предприеме по-радикални мерки за борба с рецесията и рекордната безработица. Прогнозите на ОИСР за възстановяването на еврозоната са малко по-песимистични от тези на МВФ, ЕК и ЕЦБ. Фондът предвижда спад от 0,3%, ЕК – 0,4%, а ЕЦБ – 0,5%.

Рецесията продължава вече 18 месеца, като регистрира най-дългият период на спад в икономическата активност след въвеждането на еврото през 1999 г.

Все пак ОИСР приветства решението на ЕЦБ да свали нивото на основния лихвен процент до историческите 0,5%. Според Организацията този ход трябва да се използва, за да се упражни натиск за намаляване на цените, а също така да се предприемат по-сериозни мерки, които да допринесат за излизане от капана на стагнацията.

От ЕЦБ заявиха, че са готови и на последващи действия, ако състоянието на икономиката се влоши още. Банката обмисля да направи дори отрицателни лихвените проценти по депозитите при нея. Според нея това ще окуражи банките в Южна Европа да отпускат кредити на гражданите и бизнеса вместо да ги стимулира да държат парите си в депозити.

ОИСР отправя и други препоръки. Според нея ЕЦБ трябва да предприеме други „непопулярни мерки“, като например придобиване на активи или извършване на количествени улеснения по примера на Федералния резерв на САЩ, централните банки на Япония и на Англия.

ОИСР съветва европейските политици да преодолеят „умората от реформите“ и да се съсредоточат върху по-конкретни и фискални промени, защото действията за бюджетни икономии имат нужда от допълнителни мерки към тях, за да има раздвижване в икономическата активност.

Европейските лидери трябва да сформират банковия съюз час по-скоро. Тази стъпка е важна от гледна точка възстановяването във финансовия сектор. Това ще осигури защита на банките от фалити и спасяването им, каквито признаци се наблюдават в Кипър.

Но страните от ЕС имат различни виждания за това дали дадат на ЕЦБ изключителното право да осъществява надзор над 130 от най-големите банки в региона. Това означава тя да управлява 85% от активите на банките в еврозоната.

Проблем ще бъде намирането на начин за създаването на орган, който да има правомощията да преструктурира закъсалите банки и на фонд, който да покрие разходите за това. Европа трябва да намери решение и на въпроса как банковите загуби да бъдат разпределени между акционерите, облигациионерите и спестителите.

Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още