IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка ли е единственият лъч надежда за глобалната икономика?

В повечето райони по света има огромни дисбаланси и проблеми, които възпрепятстват растежа, посочва Нуриел Рубини

13:45 | 11.04.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, професор от Stern School of Business към Нюйоркския университет<em>. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, професор от Stern School of Business към Нюйоркския университет. Снимка: Ройтерс

Проблемите на Китай са многобройни – дисбаланси между крайбрежните райони и вътрешността на страната, както и между градските и селските региони; твърде много депозити и инвестиции с фиксирана доходност на фона на съвсем скромно вътрешно потребление; нарастващо неравенство и назряваща екологична катастрофа следствие на опасните за здравето на хората нива на замърсяване на въздуха, водата и почвата.

В Китай и Русия, а вероятно и в Бразилия и Индия, държавният капитазъм затвърждава позициите си и това не вещае нищо добро за растежа. Като цяло четирите страни от групата БРИК прегряват и през следващото десетилетие други развиващи се икономики като Малайзия, Филипините, Индонезия, Чили, Колумбия, Перу, Казахстан, Азербайджан и Полша вероятно ще се справят по-добре.

Още по на изток Япония провежда нов икономически експеримент, за да спре дефлацията, да подкрепи икономическия растеж и да възстанови доверието на потребителите.

„Абеномиката“ (както е известна политиката на новия японски премиер Шинзо Абе) се характеризира с агресивна монетарна политика от страна на Японската централна банка, фискални стимули до края на 2013 г., следвани от фискални икономии през 2014 г., за да бъде овладян дефицита и дълга.

В същото време се предвиждат и мерки за повишаване на минималната заплата, които също имат за цел да подкрепят потреблението. Предвиждат се и структурни реформи за дерегулиране на икономиката и присъединяване към транстихоокеанското партньорство с цел стимулиране на търговията и производителността.

Предизвикателствата обаче са огромни. Не е ясно дали дефлацията може да бъде победена с монетарна политика. В същото време прекомерните фискални стимули и отлагането на бюджетните икономии може да увеличат дълга до неустойчиви нива.

Не трябва да забравяме и структурните реформи, предлагани от Абе, които за момента са доста неясно формулирани. От друга страна напрежението в Източно китайско море може да има негативен ефект върху преките чуждестранни инвестиции.

После може да обърнем поглед към Близкия изток, който остава гнездо на несигурност от Магреб (Съюз между Мавритания, Алжир, Мароко, Тунис и Либия) до Пакистан. Турция пък, която може да се похвали с младо население, висок потенциал за растеж и динамичен частен сектор, има амбициите да се превърне в регионална сила.

Тя обаче е изправена пред редица предизвикателства. Нейните усилия да се присъедини към Европейския съюз (ЕС) за момента са блокирани, а рецесията в еврозоната, която е основен търговски партньор на страната, се отразява негативно на растежа й.

Последна актуализация: 07:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 5
hex
преди 11 години
Плямпате без да разбирате нищо. Най-големият инвеститор в САЩ и Северна Америка е Китай. Оттам и самоувереността на Фед да печата пари. За китайците САЩ и Австралия си остават най-добрата дестинация за спасение на капиталите си. Говоря за милионите обикновени хора с милионни сметки. Да не говорим, че през Хонг-Конг е по-лесно и евтино да се трансферира сума до Америка, отколкото до Европа. Това за наше съжаление е факт. В САЩ, Канада и Австралия е пълно с китайски студенти. Китайците купуват скъпи жилища като топъл хляб и заявяват, че им е евтино. Смятайте какви са цените в тяхната страна! Купуват се бизнеси, площи, и т.н. и това ще продължава докато не се срине едно от двете - долара, или юана. Отделен въпрос е дали едрия капитал ще позволи това да се случи въобще. Затова удрят по фланговете на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Тези облигации ще им изпият силите , докато се опитват хем да ги печатат хем да им държат цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
И сякаш нещата се случват от самосебеси - без 85 милиардни ежемесечни инжекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Ако Америка е "единственият лъч на надежда", това означава, че просто трябва да зачертаем думата "надежда" в речниците и да обявим, че надеждата не съществува. За кого е надежда Америка? Дори да предположим, че идиотската теория на нобеловия лауреат е вярна и икономиката на USA вземе, че дръпне напред. Какво ще направят те минута след това? Най вероятно ще се юрнат към магазините и по никому неизвестна причина ще започнат да изкупуват само български стоки водени от непреодолимата потребност да помогнат на братята си от България? Що не ми се вярва да стане така? Много по-вероятно е да стане обратното. Ако икономиката там тръгне напред най-вероятно те ще се опитат да продадат на някого произведените от тях стоки и много ще се радват на всякакви кандидат купувачи, дори те да са бедни като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
Сините камъни
преди 11 години
С други думи, в момента е нагъл империализъм, на който основните оръжия са корпорациите монополи, плюс наложен монопол в мисленето и поведението.Горе на снимката професора, за какво му е било да обикаля света, след като само на мили да мръдне в гетата на града, в който работи, ще види ясно картинката. Но обикновено, хора от неговия ранг не живеят с простосмъртните и си имат цели квартали обособени и всяка къща с отделна алармена система плюс къщичка с портиери дежурещи 24 часа. Лицемерието и усещането за недосегаемост е пагубно, валидно и за голям % на нашите политици. Вземи им парите и им гледай сеира. Как да стане това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Мога ли да уточня? "Държаевн капитализъм" имаше в САЩ в началото на 20 век, преди световните войни, 95% дребен бизнес и около 5% едър бизнес ( да разбираме наченките на големите монополи и корпорации днес)."Социализмът", във всяка една страна има абсолютно различна изява, дребният бизнес се ограничаваше до строителство на собствени домове със собствени усилия и градските пазари, със стока от селските дворове, "частници" шивачки по домовете, работещи на черно.Държавата да е собственик на земята си и това, което Господ е дал на нея, беше упорочено от комунистическата партия, която стана надзорник на хората. Въпреки БКП обаче, народът изгради много. Тепърва ще се уточнява кое как в действителност се нарича.В момента е модерно да се говори за "свбодни" пазари, а те са абсолютно предварително заети пазари от играчите корпорации, на фона на ниска парична покупателна способност на населението, наложена от Централните банки, като се започне с МВФ, Фед, ЕЦБ, и те са под една шапка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
*отпуск, имах пред-вид ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
ВЕрно в УСА е надеждата, ако спрат да печатат и да потребяват, до 24 часа сички ше излезим в дъъъълъг отуск ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
"В Китай и Русия, а вероятно и в Бразилия и Индия, държавният капитализъм затвърждава позициите си и това не вещае нищо добро за растежа" - първо животното "държавен капитализъм" вече сме го нарекли социализъм, и второ обществено политическата с-***, няма нищо общо с "растежа". Растежа зависи САМО от потреблението. В контекста на либерална свръхпроизводителна световна икономика това означава САМО едно - нужда от експанзия на "нови пазари". В този смисъл - и Америка не е никакъв лъч освен ако не открият начин да продават демокрация на пингвините на Антарктида или пък да вземат да освободят и Северна Корея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още