IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за валутната война - катализатор за ръст на цената на златото

Неумолимо се движим към време, когато не валутите ще оценяват златото, а златото – валутите, според анализатор

09:12 | 16.02.13 г. 2
Дебатът за валутната война - катализатор за ръст на цената на златото

Разгорещеният дебат за валутната война може да подкрепи цената на златото. Усилията на държавите да обезценят валутите си в подкрепа на износа започнаха да променят отношенията на благородния метал с валутния пазар и да затвърдят ролята му на убежище, пише MarketWatch.

“Неумолимо се движим към време, когато не валутите ще оценяват златото, а златото – валутите”, коментира пред изданието Джулиан Филипс, основател на GoldForecaster.com.

Исторически погледнато златото се търгува обратнопропорционално към щатския долар, което се случи и в четвъртък и петък - цената на златото спадна рязко, като зелените пари се засилиха за сметка на еврото и йената. Тъй като обаче в момента се обезценяват различни валути, търсенето на златото като убежище се засилва.

“Предстои да навлезем във фаза, в която цената на златото ще нараства”, посочи Филипс. “Изгубихме швейцарския франк и йената като убежища, след като правителствата бяха принудени да ги отслабят. Това ни накара да разберем, че валутите са едно и също нещо, но в различна форма”, пояснява той.

Бичият пазар на златото започна още преди повече от десетилетие, отново подтикнат от облекчените парични политики на централните банки, посочва изданието. През февруари 2001 г. златните фючърси се търгуваха около 260 долара за тройунция, а в петък затвориха на ниво от близо 1 610 долара, което може и да е шестмесечно дъно, но е повече от 6 пъти спрямо цената отпреди 12 години.

“Методичната девалвация на валутите чрез нерестриктивната парична политика е продължаваща тенденция, която допринесе значително за ралито на златото през последните години”, коментира Питър Грант, главен пазарен анализатор в USAGold.

“Без значение дали това вече се е изродило под формата на валутна война, или не, изглежда, че ще продължи още известно време и в крайна сметка ще подкрепи цената на златото”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
benassi
преди 11 години
Японците, които до есента бяха купили злато, сега имат 20 % горница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Какъв дебат ? Япония не обяви ли публично ,че ще обезценява йената ,ФЕД не съобщи ли ,че няма да спре да печата до безработица под 6.5 , Хюго не обезцени ли оня ден боливара наполовина ,Драги не заяви ли ,че ще спасява закъсалите със всички средства ,Швейцария не се ли върза за еврото и обезцени франка си с една трета ...Дебат - дву и многостранно обсъждане на тема и проблем .Сравнете с -обявяване-едностранен държавен акт ,придобиващ силата на закон ,прилаган от репресиращите органи на държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още