IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Администрацията на президента на страната Барак Обама използва страха за натиск върху Републиканската партия за постигане на бюджетно споразумение

13:18 | 15.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Част от проблема, пред който се изправя правителствената администрация, е липсата на гъвкавост при определяне на приоритетите в съкращенията, които бяха насочени към почти всяка бюджетна сметка и трябваше да осъществят натиск върху законодателите за постигане на по-мащабно споразумение за свиване на бюджетния дефицит.

Липсата на алтернативна подготовка означава, че агенциите почти нямат друг избор освен изпращането на служителите в принудителен отпуск и свиване на дейността, за да бъдат постигнати целите за икономии в рамките на финансовата година.

След това обаче може да се окаже, че икономиите в отбранителния сектор не са довели до риск за сигурността на САЩ, заяви Матиа Креймър, директор на отдела за проучвания в  National Priorities Project – изследователска организация от щата Масачузетс, концентрирана върху бюджета на САЩ. „Налице са разхищения, остарели програми трябва да бъдат закрити, има технологии от епохата на студената война, в които повече няма нужда да инвестираме“, твърди Креймър.

Злокобните предупреждения за хаос в страната може би са мотивирани в по-голяма степен от тревогите, че автоматичните съкращения ще нанесат удар по икономическия растеж, който е основен приоритет за Демократическата партия, заяви Итън Сийгъл, съветник на институционални инвеститори по политиката на Вашингтон.

През миналата седмица от Бюджетната комисия в Конгреса на САЩ прогнозираха, че ако съкращенията влязат в сила, американският брутен вътрешен продукт ще се свие с 0,6 процентни пункта, а 750 000 работни места ще бъдат загубени.

Сийгъл смята, че администрацията е в състояние да открие начини за смекчаване на последиците, но в момента това не е изгодно от политическа гледна точка, тъй като тя желае да упражни максимален натиск върху Конгреса с цел постигане на споразумение за бюджета.

Той прогнозира, че съкращаването на разходите ще бъде отложено отново точно преди 27 март – крайният срок за новото законодателство за финансирането на правителството. „Правителствените агенции са невероятни при манипулирането с тези неща и въртенето на парите“, убеден е той.

Като доказателство за желанието да бъдат предотвратени съкращенията демократите в Сената предложиха вчера план, при който съкращенията на разходите да бъдат заменени с повишаване на данъците и ограничаване на субсидиите за земеделие. Очаква се обаче то бързо да бъда отхвърлено от републиканците.

Уирфъл потвърди, че администрацията ще направи всичко възможно, за да смекчи съкращенията. „С каквито и средства да разполагаме, те ще бъдат използвани. Не смятам да коментирам конкретни аспекти, знам само, че нещата се очертават като изключително предизвикателни и че няма начин да успеем да облекчим въздействието от съкращенията достатъчно ефективно“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
...а може и да преценим какво ще се случи, ако "изключителните" американци най-после започнат да живеят според чергата си;ако престанат да си въобразяват, че "работа" значи само да си клатиш краката зад някое бюро и че само на тях им е позволено да притежават 3 къщи, 5 апартамента, джип и Порше като печелят по 4000$ на месец...Клинтън остави американската икономика на излишъци.Само за 10 години Буш, Грийнспан и душеприказчиците им сътвориха 16 трилиона дълг. И сега рИват щото трябва да ги съкратят?! "Щом трябва - трябва" Л.в Бетовен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат много силно подценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени ...........A МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖАТ И ПОДЦЕНЕНИ. ЕЛЕ АКО САЩ СЕ СБИЯТ ПАК С НЯКОГО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още