IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Администрацията на президента на страната Барак Обама използва страха за натиск върху Републиканската партия за постигане на бюджетно споразумение

13:18 | 15.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Министърът за вътрешната сигурност Джанет Наполитано заяви, че чакането пред скенерите на натоварените американски летища може да нарасне до един час, тъй като персоналът на Агенцията за транспортна сигурност също ще бъде пратен в отпуск.

Чакането на граничните пунктове може да достигне 4 до 5 часа, пристанищата може да се изправят пред сериозни задръствания, а намаляването на патрулите на крайбрежната охрана ще означава по-слаба успеваемост срещу трафика на наркотици и незаконни имигранти и ще доведе до допълнителен натиск върху риболова.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че „жизненоважни мисии на националната сигурност, дипломацията и развитието“, ще бъдат изложени на риск от свиването на разходите.

Американският министър на жилищното и градско развитие Шон Донован предвижда, че около 225 000 души, сред които и ветерани, може да се изправят пред риска да останат без дом, губейки достъп до жилищните ваучери или извънредните държавни програми.

Пентагонът разполага с повече възможности да се справи със съкращенията на разходите от правителствените агенции, коментира Гордън Адамс, професор по международна политика в Американския университет.

Правителствените агенции зависят в по-голяма степен от ежемесечните преводи на средства, така че няма да имат друг избор освен уволненията, докато Пентагонът вече е освободен от повечето си военни ангажименти, а доставките могат до голяма степен да бъдат осигурени чрез вече преведените средства. „Няма как внезапно да се окажем обект на насилие отвън“, твърди Адамс.

Според него обаче дори пророчествата за гибел във вътрешен план са обект на хипербола и политически сметки. „Ако аз представлявам администрацията, ще засилвам най-големите и най-ужасните възможни ефекти, за да увелича натиска върху републиканците“ да бъде постигнато споразумение за предотвратяване на съкращаването на разходите, каза той.

Уирфъл призна, че въпреки съкращенията не всички последици ще бъдат усетени веднага след 1 март. В някои случаи уведомленията за принудителен отпуск ще излязат към тази дата, но служителите може да не бъдат пратени по домовете през следващите 30 дни заради изисквания от закона междинен период. В други преговорите с профсъюзите относно реализацията на принудителните отпуски може да отнеме допълнително време.

Но ефектът от съкращенията ще се усили „относително бързо“ през следващите няколко седмици и месеци, смята Уирфъл.

Уволненията, принудителните отпуски и свиването на услугите, описано от служителите на администрацията, най-вероятно ще се разпрострат през 7-те месеца до края на финансовата година в САЩ.

Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
...а може и да преценим какво ще се случи, ако "изключителните" американци най-после започнат да живеят според чергата си;ако престанат да си въобразяват, че "работа" значи само да си клатиш краката зад някое бюро и че само на тях им е позволено да притежават 3 къщи, 5 апартамента, джип и Порше като печелят по 4000$ на месец...Клинтън остави американската икономика на излишъци.Само за 10 години Буш, Грийнспан и душеприказчиците им сътвориха 16 трилиона дълг. И сега рИват щото трябва да ги съкратят?! "Щом трябва - трябва" Л.в Бетовен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат много силно подценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени ...........A МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖАТ И ПОДЦЕНЕНИ. ЕЛЕ АКО САЩ СЕ СБИЯТ ПАК С НЯКОГО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още