IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Администрацията на президента на страната Барак Обама използва страха за натиск върху Републиканската партия за постигане на бюджетно споразумение

13:18 | 15.02.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени

Стотици хиляди хора, останали без дом, дълги опашки на летищата и ненаказани престъпници. Това са част от предупрежденията на администрацията на американския президент Барак Обама за последиците от автоматичното влизане в сила на съкращаването на федералните разходи, което трябва се случи от началото на следващия месец, посочва в свой анализ Ройтерс.

И докато този сценарий наистина застрашава работни места и икономическото възстановяване, експерти твърдят, че правителствените агенции надценяват въздействието на орязаните с 85 млрд. долара разходи, за да разколебаят американските законодатели и мерките да бъдат отложени за пореден път.

Американският заместник-министър на отбраната Ащън Картър заяви пред комисията за разпределяне на средствата в Сената на САЩ, че бойната готовност на страната ще бъде подкопана чрез повсеместните съкращения, които евентуално ще бъдат поделени между армията и останалите правителствени програми.

Картър посочи, че около 46 000 служители на граждански договори ще бъдат съкратени, 800 000 цивилни служители ще бъдат пратени в отпуск за най-малко 22 дни, а поддръжката на американските бойни кораби и самолети ще бъде свита рязко.

Съкращенията обаче представляват само малка част от общия годишен бюджет на САЩ на стойност 3,6 трилиона долара и дребна брънка в огромната американска икономика.

„Идеята, че ще се превърнем във второстепенна сила, ако се върнем към нивата на финансиране на армията от 2007 г., е някак си прекалена“, заяви Лоурънс Корб, главен асистент в Центъра за американски напредък и бивш помощник на министъра на отбраната на САЩ.

"Ако тези съкращения се запазят, се връщаме към 500 млрд. годишно. Намирам, че е трудно да се разбере защо се тревожим за това“ добави Корб, визирайки бюджета за отбрана на САЩ. По думите му той все още е много по-голям от средствата, които всяка дружа държава харчи за армията си.

Високопоставен представител на бюджетния екип на Белия дом обаче предупреди, че съкращенията ще имат истински гибелни последици. „Просто не можем да съкратим 85 млрд. долара от бюджета си през следващите 7 месеца без критични последици за отбранителния сектор и извън него“, каза Дани Уирфъл, инспектор в Службата за управление и бюджета.

От американското министерство на правосъдието прогнозираха, че ще могат да приключат 1 000 дела по-малко срещу престъпници през годината заради съкращенията. ФБР ще трябва да прати до 14 дни в отпуск всичките си служители, което според ведомството е равносилно на това да изтегли 775 свои агенти от улиците.

„Престъпници, които би трябвало да бъдат държани отговорни за действията си, няма да бъдат изправени пред съда, а нарушителите на нашите граждански закони може да се измъкнат ненаказани“, посочва главният прокурор на САЩ Ерик Холдър в писмо до сенатор Барбара Микълски от Мериленд, която е председател на Комисията за разпределяне на средствата в Сената.

Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
...а може и да преценим какво ще се случи, ако "изключителните" американци най-после започнат да живеят според чергата си;ако престанат да си въобразяват, че "работа" значи само да си клатиш краката зад някое бюро и че само на тях им е позволено да притежават 3 къщи, 5 апартамента, джип и Порше като печелят по 4000$ на месец...Клинтън остави американската икономика на излишъци.Само за 10 години Буш, Грийнспан и душеприказчиците им сътвориха 16 трилиона дълг. И сега рИват щото трябва да ги съкратят?! "Щом трябва - трябва" Л.в Бетовен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат много силно подценени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Гибелните сценарии за съкращенията в бюджета на САЩ може да се окажат надценени ...........A МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖАТ И ПОДЦЕНЕНИ. ЕЛЕ АКО САЩ СЕ СБИЯТ ПАК С НЯКОГО.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още